Huub Fonteyn (44) heeft de liefde voor de schutterij met de paplepel binnengekregen. In het café van zijn grootvader, dat Huub in 1991 heeft overgenomen, werd in 1948 de schutterij opgericht en naar zijn oma, Anna, genoemd. Huub zet de traditie voort want ook zijn vrouw Francie en zijn zonen Jimmy en Joep zijn lid van de vereniging.
Leg uit, schutterij én drumband?
Huub: “De schutterij vormt de begeleiding cq bescherming van het keizer- en koningspaar en de drumband hoort voorop te lopen om de komst van de schutterij aan te kondigen aan de mensen door middel van het trommelcorps. Zo wil het de schutterstraditie. Wij zijn in de positie dat wij genoeg leden hebben om alleen slagwerk te hebben. Sommige schutterijen hebben ook andere instrumenten. Drummers hebben een lange opleiding nodig en blazers bijvoorbeeld kunnen al snel wat meeblazen.”
Hebben jullie genoeg leden?
“We hebben acht jeugdleden tussen 8 en 16 jaar. Daarover mogen wij zeker niet klagen. De huidige drumband bestaat uit 14 mannen in uniform. Sommige jonge leden lopen mee met een vlag of een bordje omdat ze nog niet het niveau hebben om mee te trommelen. Ze lopen wel mee omdat het marscheren belangrijk is om te leren. We zijn tenslotte een soort militaire eenheid. Het marcheren moet perfect gaan. Wij hebben 36 geüniformeerde leden.”
Wat doen jullie allemaal?
“Het nieuwe seizoen is begonnen en een week voor het koningsschieten organiseren we een interne schietwedstrijd, het schieten om de keizersbokaal De week daarna begint het koningsschieten. Daarvoor hebben we een exercitieoefening. Door het jaar oefenen we geregeld en worden alle foutjes en oneffenheden gecorrigeerd.”
Wanneer ben je koning?
“Het is eigenlijk de hoogste eer die een schutter kan bereiken. Een keer per jaar gaan alle schutters ‘onder de boom’ en dan wordt er op de vogel geschoten. Het vogelschieten. Degene die de vogel afschiet, mag zich voor één jaar koning noemen van de vereniging.”
Hoe gaat een en ander in z’n werk?
“Vroeger schoot men in een blok hout. Maar dat mag niet meer in verband met stukjes kogel die er af kunnen springen. Tegenwoordig schieten we op een grote plaat waar een cirkel op aangegeven staat met een geschilderde vogel. De cirkel moet er uit geschoten worden. Daar komt een stukje geluk bij kijken. Als je aan de beurt bent met schieten als de cirkel bijna valt, heb je geluk. Vroeger werd de beste schutter koning met het risico dat een van de drie beste schutters steeds koning werden. Nu krijgen andere schutters ook een kans om koning te worden.”
Ben jij ooit koning geweest?
“Ik ben zes keer koning geweest. Drie keer op punten (dan schiet je zoveel mogelijk bolletjes zonder te missen) en drie keer op de vogel. Het reglement is aangepast en je bent nu na drie keer achter elkaar koning te zijn geworden, ben je keizer of zes keer in totaal. Maar we hebben een keizer en ik ben dus keizer in afwachting. Keizer ben je namelijk voor het leven!”
Wat betekent de schutterij voor jou?
“Het is mijn hobby en ik ben er veel mee bezig. Het is niet alleen het schieten maar het hele gebeuren er omheen. De optocht vind ik net zo belangrijk als het schieten. Daarbij is er hele fijne sfeer onderling. We maken de kogels zelf. Dat moet heel precies gebeuren en daar gaat veel tijd in zitten. Het is handwerk en gaat nog precies zoals in vroeger tijden. Wij gieten ongeveer 10.000 kogels per seizoen. Alleen al het gieten kost anderhalf uur per 180 kogels.”
Heb je een vergunning nodig?
“Ja zeker, je hebt een verklaring van goed gedrag nodig van de gemeente. Deze gaat naar De Bond en zij beoordelen deze en sturen de aanbeveling door naar de OLS. Zij sturen de papieren door naar de KNSA. Als de aanvraag goed gekeurd wordt kun je bij de politie je vergunning halen. Als je de buks thuis wilt bewaren moet je beantwoorden aan bepaalde eisen. De buks moet achter slot en grendel, nooit samen met de kogels bewaren enz. Ik heb een café en ik vind het niet verantwoord om een buks in huis te hebben. Mijn buks staat bij een andere buksmeester in huis.”