Mijn club

Stichting Neel Laef
Door
Mar-Li Wingens
16 april, 2007

Leon Wijnands (61) en Mia Nijsen-Bongaerts (62) zetten zich al vele jaren in om de tradities in Maasniel in ere te houden. Vele handen maken licht werk en daar wringt de schoen.

Wat doet Neel Laef eigenlijk?

Leon: “Neel Laef is een klankbord tussen de gemeente en de bewoners van de kern van oud Maasniel. Dus niet van de nieuwe wijken, alleen van de kern. De nieuwe wijken hebben hun eigen wijkraden. Wij zijn een overkoepelende organisatie en we werken soms samen met de diverse Putten.”

Welke zijn de activiteiten

Leon: “In de maand april wordt er een Meiboom geplaatst op het Betjesplein in samenwerking met de Putten in Maasniel. In mei is de dodenherdenking, in november de Sint Maartensoptocht met kampvuur. In december staat er een kerstboom op het Betjesplein en is er een Kersvers. Ook het beheer van het kapelletje hoek Raadhuisstraat/Eiermarkt valt onder onze activiteiten. De dodenherdenking is voor Maasniel belangrijk. Dan komt onder andere de harmonie, de schutterij en de laatste jaren is ook een afgevaardigde van de gemeente aanwezig.”

Vertel eens iets over het ontstaan van Neel Laef?

Mia: “We zijn ontstaan op een braderie toen enkele mensen in een café bij elkaar zaten. Deze mensen hadden de braderie georganiseerd. Dat was in 1980. Zo lang bestaan we dus al. Uit die groep mensen (ondernemers, leden van de voetbalclub en andere clubs) is het idee geboren om Neel Laef op te zetten.”

Hoe belangrijk is de stichting voor Maasniel?

Leon: “Een voorbeeld: het beheren van het ‘kepelke’ houdt niet zoveel in voor Neel Laef. Er gebeurt gewoon wat nodig is, heel mooi. De heer en mevrouw Dohmen zorgen dagelijks voor de bloemen en de kaarsen. Vroeger hebben de dames Cox dat jarenlang gedaan. Als de kanten kleedjes versleten zijn, komen er weer nieuwe. Als het kepelke een opknapbeurt nodig heeft doet ‘Lei de schilder’ dat helemaal uit zichzelf. Op een gegeven moment zie je op een zaterdag de ladder staan en dan wordt het kepelke gewit. Ik zeg dan tegen Lei: ‘Stuur je ons ook de rekening?’ Dan zegt Lei: ‘Ja, ja’. Maar ik heb nog nooit een rekening ontvangen!”

Waarom moet Neel Laef blijven bestaan?

Mia: “Om de tradities in ere te houden. Het zou jammer zijn als ze verloren gaan. De meiboom en een kerstboom is zo’n traditie. Voor het plaatsen en weer afbreken hadden we een kraanwagen nodig. Daar hebben we overigens ook nooit een rekening voor ontvangen van het bedrijf! Dat was ook onbetaalbaar voor ons geweest. Nu heeft een (nieuw) lid van Neel Laef een constructie bedacht om de kraanwagen te omzeilen. We kunnen nu helemaal zelf de meiboom opzetten en weer afbreken. We hebben een kerstboom geplant die we ieder jaar gebruiken. De boom is nog niet heel groot. Het commentaar is dan ook niet van de lucht: ‘is de boom te heet gewassen?’ en ‘Brikkenhoven heeft een grotere boom!’”

Leon: “Sint Maarten organiseren we de laatste jaren samen met de diverse Putten. Samenwerking is nodig omdat Neel Laef nog maar uit een stuk of zes mensen bestaat. Er moeten nodig jongere mensen bij.”

Mia: “De draaiboeken voor alle activiteiten liggen klaar. Als het karakter van ‘Neel’ bewaard wil blijven, moet de volgende generatie de taak overnemen. Jonge ouders die hun kinderen met de tradities van Neel willen laten kennismaken en die de handen uit de mouwen willen steken én met nieuwe ideeën komen. Dan heeft Neel Laef toekomst.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Volksdansgroep De Wisselpas