Mijn club

Tango dansen en kunstenares
Door
Mar-Li Wingens
3 september, 2010

YiYi de la Motte (52) is van origine Argentijnse en zij heeft veel gereisd. Zij is ooit in Limburg terecht gekomen en vanwege de liefde in Limburg gebleven.

Hoe is het allemaal begonnen?

“Ik kwam in 1995 in Nederland terecht, in Den Haag. Ik had toen het idee dat ik terug naar Buenos Aires zou gaan. Ik wilde altijd kunnen reizen maar mijn thuis was in Buenos Aires. Tot ik in Maastricht getrouwd werd. Ik bleef in Nederland en wij kregen een dochter, Perla Vita, nu 14 jaar.”

Wat heb je met Roermond?

“In 1999 heb ik samen met kunstinitiatief L5 een tangosalon georganiseerd. Vanaf die tijd voel ik een binding met Roermond. Ik heb vaker in de stad geëxposeerd en ik voel me hier heel goed. Vooral de mensen spreken mij aan. Ze zijn niet afstandelijk maar staan juist heel open voor iets nieuws. Ze zijn gewoon ‘gewoon’!”

Wat is belangrijker tango of je kunst?

“Allebei deze activiteiten zijn voor mij belangrijk. Ik kan ze niet scheiden. Ik geef les in tango dansen en ik maak tekeningen met inkt. Een techniek die sumi-e heet. Verder maak ik installaties.”

Waar geef je dansles?

“In de Velderie. Het is daar prima ingericht, alles wat ik nodig heb, is aanwezig. Deze maand begint de cursus weer. Tango dansen vergt meer dan één cursus. Om minimaal goed te kunnen dansen kost dat anderhalf tot drie jaar. Zeker voor mannen! Eigenlijk raak je nooit uitgeleerd. Ik wil de theorie ook overbrengen op mijn leerlingen. Ik heb er veel over geschreven en gelezen.”

Wat is tango nog meer?

“Het gaat niet alleen om figuren dansen. Die kun je van buiten leren. Het is een volksdans en deze dansen hebben tijd nodig om andere dingen te leren, behalve pasjes.. Voor mij heeft dat te maken met spiritualiteit. Ik wil niet over het cliché’s van de tango spreken zoals dat het een passie is. Oké, dat is het wel, maar de danser moet dat ook voelen. Het lijkt op het gevoel van verliefdheid. Je moet je kunnen overgeven aan je danspartner en aan de dans. Jezelf helemaal openen. Dat vind ik het mooiste van de tango. Als de danser dat voelt, dan is het goed. Het is een manier om je vrij te voelen.”

Hoe is de tango ontstaan?

“Alles is rond 1870 begonnen met de Afrikaanse slaven in Buenos Aires onder het Spaanse bewind. De toenmalige gouverneur gaf toestemming aan de slaven om te dansen op hun eigen feesten. Die plekken waar deze feesten gegeven werden heetten ‘tango’. De slaven dansten om de vruchtbaarheid van de aarde te vieren. Langzamerhand werd de dans ook interessant voor de Spanjaarden. Tijdens de grote migratie uit Europa kwamen er nog meer invloeden bij. De Duitsers introduceerden de bandeleon. De tango werd geboren en veroverde de wereld.”

Wat geeft jouw plezier in de dans?

“De poëzie van de tango is heel belangrijk. Het brengt mensen samen. Uit een mengsel van vele culturen, wordt iets nieuws gecreëerd. Men is niet bang om zijn identiteit te verliezen maar voegt juist iets toe. De tango wordt steeds verrijkt door deze nieuwe invloeden van andere culturen. Jaloezie en concurrentie vallen weg door samenwerking. Dat is mijn plezier in de dans. Ik ga vaak naar Brussel, Amsterdan, Keulen om te zoeken naar die invloeden.”

Welke mensen willen tango leren dansen?

“Alle leeftijden en mannen en vrouwen. Ik heb genoeg aanmeldingen van vrouwen, voor mannen heb ik nog enkele plaatsen vrij. Als het teveel aanmeldingen zijn, splits ik de groep in twee. Het is de bedoeling dat er een vervolgcursus komt. Ik geef nu deze cursus samen met Ivo Colje uit Den Haag.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
De Wereldwinkel
Lees volgende artikel
Ik heet Bouke