Mijn club

Tiny de Haan
Door
Mar-Li Wingens
27 juni, 2012

We koken met veel passie en plezier (Foto: Gerard Boersen)

Tiny de Haan (61) richtte ongeveer een jaar geleden een kookclub ‘t Versjetje op met vijf andere hobbykoks.

Waar kwam het idee van een kookclub vandaan?

Tiny: “Onze club is ontstaan uit een multi-culti kookgroep. We hebben op diverse locaties gekookt en gegeten. Maar…wij houden van een glaasje wijn bij het eten en dat was er in de multi-culti groep niet bij. Ook de kooktijden waren voor ons niet ideaal. Het was om 20.00 uur afgelopen. Bij ons is het afgelopen als het afgelopen is. Dat kan om 20.00 uur zijn maar ook om 23.00 uur. Intussen waren we een hecht groepje geworden van zes vrouwen en we waren niet uitgekookt…”

En toen?

‘Toen hebben we besloten om gewoon bij mij thuis te gaan koken. Het grappige is dat ik op een flatje woon met de kleinste keuken van het hele gezelschap. Maar het past allemaal. Eens per vier weken komen we bij elkaar.”

Welke regels zijn er?

“Een persoon bepaalt het thema. Dat is het land van herkomst van het menu. Daarbij moet het een menu zijn dat we nog niet kennen en dus nooit geproefd hebben. Dat is altijd weer spannend. Degene die het menu uitzoekt doet ook de inkoop. Ik krijg dan een mail welke potten en pannen nodig zijn. Deze zet ik dan vast klaar. Twee dames zijn heel creatief, zij zoeken de muziek bij het thema en de tafelversiering. Wij kleden ons in stijl met een hoedje of een sjaaltje.”

Is het altijd lekker?

“Er mislukt ook wel eens wat maar er zijn dan weer andere gerechten die wel lukken. Wij vinden dat geen punt. Een mevrouw had eens een menu uitgezocht waar overal bij stond: heel gemakkelijk en zo klaar. Dat klopte helemaal niet.”

Hebben jullie vaste taken met koken?

“Nee, we snijden en knippen en hakken allemaal samen. Niemand krijgt echt een opdracht. Dat gaat vanzelf.”

Wat is het leukste het koken of het eten?

“Wij delen de passie voor koken, dat is heel leuk. We praten veel over eten. Wij drinken er een lekker glas wijn bij. Maar we hebben niet echt verstand van wijnen. Wij zeggen altijd: dit is een lekker wijntje met een mooi bouquet!”

Waar halen jullie inspiratie vandaan?

“We zijn met de muti-cultigroep drie jaar geleden naar Spanje geweest om inspiratie op te doen. Wij zijn met z’n zessen nog een keer op stage naar Spanje geweest. Ook om te ervaren hoe het is om langer met elkaar op te trekken. Het was echt hartstikke leuk. Afgelopen mei zijn we op stage in de Eifel geweest. Het is prettig hoe de taken verdeeld worden. Jij gaat naar de slager, jij naar de groenteboer en jij zorgt voor de tafeldecoratie. Alles zonder morren. Wij woonden samen in een appartement en we hadden een ‘gastgezin’ waar we kookten. We hebben gekookt wat het gastgezin lekker vond. Dat was Indonesische rijsttafel. We hebben zes uur in de keuken gestaan. Maar dan héb je ook wat.”

Wat zijn jullie plannen?

“In september beginnen we met een 60+ mannengroepje. Gewoon simpel koken. Bij ons damesgroepje was in eerste instantie een man lid. Maar hij haakte af. Dat vind ik heel jammer. Mannen die willen (leren) koken kunnen zich opgeven per e-mail.

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Betsie Halmans-Kanters