Wim Leijendekkers (66) is voorzitter van dit korps in Swalmen. Nu dus van Roermond. Als rasechte Swalmenaar hoort volgens Wim Roermond bij Swalmen! Een kleine maar belangrijke nuance.
Waarom heb je gekozen voor deze club?
“Mijn twee dochters wilden fluit (piccolo) gaan spelen en werden lid. Eerst mijn oudste dochter en later ook de jongste. Eigenlijk via school. Zoals dat dan gaat ben ik als ouder hand- en spandiensten voor de club gaan doen. Na enkele jaren werd ik gevraagd om in het bestuur zitting te nemen. Sinds 1991 ben ik voorzitter.”
Spelen je dochters nog steeds?
“Mijn oudste is blijven spelen tot ze getrouwd is en de jongste is er wat eerder mee opgehouden. Maar ze hebben toch jarenlang gespeeld.”
Hoe lang bestaat het trommel- en fluiterkorps?
Wim: “Al bijna zestig jaar. Wij vieren in oktober ons 60-jarig jubileum. Ik zelf ben bij het korps sinds 1985. Op 27 oktober a.s. geven we een jubileumconcert in de aula van BC Broekhin in Swalmen. Op 28 oktober geven we een receptie en in december presenteren we onze cd.”
Hoe staat het met het aantal leden?
“ Ons korps bestaat momenteel uit 66 spelende leden. Het grootste korps van Nederland in dit genre. In Swalmen zit blijkbaar veel talent! Maar we hebben ook veel leden uit omliggende dorpen. Zelfs leden die verhuisd zijn vanwege school of huwelijk, blijven trouw komen. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Kinderen vanaf een jaar of negen maar ook ouderen.”
Hoe verklaar je het succes van de club?
“Dat is voornamelijk te danken aan onze dirigent Gerrit Janssen. Hij dirigeert en inspireert ons al zes en twintig jaar. Het korps is ooit begonnen met houten fluiten en dat werden piccolo’s. Gerrit heeft de boel helemaal omgegooid en heeft grote fluiten toegevoegd, basfluiten, basklarinetten, slagwerk, vibrafoon, marimba, klokkenspel en noem maar op. Daarbij is ons repertoire gericht op jonge mensen.”
Doen jullie mee aan kampioenschappen?
“Leden van ons korps zijn nationaal kampioen geworden als solist of als ensemble. Vorig jaar hebben we er voor gekozen om niet mee te doen aan de Nederlandse kampioenschappen. We waren het niet eens met de beslissing van de bond om trommels met fluiten te vergelijken. Als korps zijn we in februari Nederlands kampioen geworden in de hoogste afdeling podiumorkesten.”
Trekken jullie uit en treden jullie ook op?
“Geregeld. We halen Sint Maarten en Sinterklaas in, we spelen bij huwelijken en begeleiden communikantjes naar de kerk. Op 28 augustus komen we op tv, op L1. We traden op in de Oranjerie. Punt is dat we soms te groot zijn. We passen vaak niet allemaal op het podium. Soms moet een gedeelte van ons orkest voor in de zaal zitten. We spelen op hoog niveau, bijvoorbeeld musical stukken van Grease, The Wizzard of Ozz. We spelen ook Abba en Queen. Als onze dirigent weer iets nieuws heeft, legt hij dat voor aan de leden en in overleg wordt het muziekstuk dan ingestudeerd. De gemeente Swalmen heeft afgelopen december een muziekstuk geschonken en de leden hebben inspraak welk dat moet worden. Dat is dan echt ons stuk en niemand kan het eigenlijk spelen omdat geen enkel korps onze bezetting heeft.”
Kan iedereen het lidmaatschap betalen?
“ Het lidmaatschap bedraagt ongeveer 50 euro per jaar. Wij hebben van de gemeente Swalmen altijd een behoorlijke subsidie gekregen en we hopen dat Roermond daarmee door gaat. Van alleen de contributie kunnen we niet bestaan. Wij halen elke maand oud papier op en houden nog enkele andere acties om aan geld te komen. Wij stellen de muziekinstrumenten ter beschikking. Leerlingen krijgen les. Een piccolo kost al gauw 700 euro en een grote fluit al gauw 1400 euro. De zaalkosten de dirigent en twee instructeurs, dat moet allemaal betaald worden.”
Wat wordt verwacht van de leerlingen?
“Inzet. De kinderen moeten er veel voor doen. Ze moeten toch iedere dag hun fluit in de handen nemen. Onze dirigent hoort meteen als je niet genoeg geoefend hebt!”