Volker Brems (51) is bezig met gelijkgezindten om een stichting op te richten om kinderen, jongeren en volwassenen kennis te laten maken met zijn passie voor circuskunsten zoals acrobatiek, eenwieleren, goochelen, jongleren en nog veel meer. Daar zit een diepere gedachte achter...
Wat doet een variëté artiest eigenlijk allemaal?
Volker: “Dat is heel breed. Het trainen van je vaardigheden, het in elkaar zetten van acts, rekwisieten maken, met de klanten overleggen hoe de opdracht het best in gevuld kan worden, op het podium staan en natuurlijk het runnen van je bedrijf. Ik ben thuis op meerdere vlakken. Dat is ook de reden waarom ik dit beroep gekozen heb.
Sinds wanneer ben je artiest?
“Ik ben afgestudeerd als werktuigbouwkundige maar heb niet al te lange tijd in dit beroep gewerkt omdat mijn passie voor acrobatiek en jonglage zo groot was dat ik al gauw veel aanvragen kreeg voor optredens. Ik heb toen de keus gemaakt om artiest te worden en dat doe ik nu al 30 jaar. De eerste 20 jaar van mijn carrière als artiest was ik vooral actief in Duitsland. De laatste 10 jaar is mijn werkgebied langzamerhand uitgebreid naar Nederland. In al die tijd heb ik eigenlijk nooit reclame gemaakt, mond op mond reclame is de beste reclame. De mensen weten me altijd te vinden.”
Hoe ziet jouw aanbod er uit?
Ik ben begonnen met het maken van kindertheaterprogramma’s. Vervolgens ben ik me gaan specialiseren in het aanbieden van acts voor allerlei feestelijke gelegenheden. Hierbij moet je denken aan gala’s, jubilea, bruiloften, communiefeesten, bedrijfsfeesten, opening van winkels, beurspromotie, enz.
Uiteindelijk is mijn werkterrein uitgebreid naar variététheaterprogramma’s, feestelijke evenementen en teambuilding workshops. Samen met de opdrachtgever wordt dan bekeken hoe diverse acts in het programma van de dag of avond ingepast kunnen worden.
In het voorjaar van dit jaar heb ik een grote circustheatervoorstelling gemaakt voor de openening van de wijk Bösdael in Reuver. Een groot succes waarbij ik het verhaal in elkaar heb gezet, de juiste professionele artiesten erbij heb gezocht en die vervolgens, samen met de kinderen van de basisschool Bösdael, een geweldige voorstelling hebben neergezet.
De kracht van mijn programma´s zit ´m in het feit dat ik mezelf vermaak en daardoor ook andere mensen. Ik heb een act met zeepbellen, die doe ik al jaren en ik vind het nog steeds leuk. Als de zeepbellen door de lucht vliegen is dat zo mooi dat het me raakt. Daarom blijf ik het doen. Een act moet mezelf aanspreken anders doe ik het niet, dan kan ik het niet doen. Ik vind het prachtig om bijvoorbeeld acts zelf te bedenken.”
Geef je je kennis ook door?
“Ik bied nu al 6 jaar een circusmiddag aan in de Willem de Zwijger school in Roermond. Hierbij moet je denken aan alle mogelijke varianten die te maken hebben met acrobatiek en jongleren. Daarnaast schenk ik ook aandacht aan een beetje toneelspelen en clownerie. Mijn gedachte achter dit alles is dat kinderen en ook volwassenen meer kunnen dan ze denken. Als je zelf iets kunt bedenken en daar energie in steekt, gaat dat lukken. Als je daar in gesteund wordt en richtingen aangewezen krijgt hoe het ook kan, is veel mogelijk. Soms denken mensen dat ze te oud zijn maar als ze zich open stellen om het toch te proberen, lukt het! Het leuke is dat iedereen gelijk is. Groot en klein beginnen op hetzelfde niveau en door oefenen wordt het steeds beter. Op dat moment gebeurd er iets met iemand. Ze maken de ervaring dat ze iets kunnen vanuit een eigen motivatie.”
Ontwikkel je ook vaardigheden?
“Mischien minder vaardigheden maar nieuwe visies. Soms ontwerp ik nieuwe attributen waarmee ik dan experimenteer. Je leert op deze manier van verschillende hoeken te kijken. In teambuilding workshops stimuleer ik mensen iets nieuws uit te proberen. Dat is voor mij een uitdaging om hun iets te laten ontdekken waar ze trots op kunnen zijn. Er komt op zo’n moment creativiteit los en dat is goed voor het zelfvertrouwen. En nieuwe uitdaging aannemen is een fantastische ervaring. Ik ben van mening dat dit veel motiverender is dan een wedstrijd. Het woord ‘strijd’ zegt het al, je werkt tegen elkaar. Ik denk dat je op dat moment anderen vernedert om zelf beter te zijn. Als je van je eigen waarden bewust bent, hoef je een ander niet kleiner te maken, dat is niet gezond voor een mens. Het vraagt wel van jezelf verder te willen, dat kan moeilijk zijn.“