Mijn club

Werkgroep Landschap en Geschiedenis Midden-Limburg
Door
Mar-Li Wingens
30 juli, 2009

Theo Verschoor (70) ‘is niet van hier’ maar weet vaak meer over Midden-Limburg dan mensen die hier geboren en getogen zijn. Hij heeft zich met hart en ziel in de historie gestort. De Werkgroep bedenkt onderwerpen en put uit vele interessante bronnen van kennis.

Wat doet deze Werkgroep?

Theo: “Wij bieden cursussen aan op het gebied van de ontwikkeling van natuur en landschap en de geschiedenis van Midden-Limburg van de pre-historie tot heden.

De onderwerpen zijn zeer divers om enkele cursussen te noemen: Geloof en Bijgeloof, De erfenis van de Oostenrijkse en de Franse tijd, Architectuur, mensenwerk van de Romeinen tot hun renaissance en dit jaar behandelen we De vier elementen. Informatie over deze cursus: Harrie Vaessen, telefoon: 0475-329354. Dus het betreft een heel breed programma.”

Waarom heeft u gekozen voor de Werkgroep?

“Mijn vrouw en ik zijn hier vier jaar geleden vanuit Nijmegen komen wonen en als je ergens komt wonen moet je zien dat je bekend wordt met de omgeving. Ik werk bij het Schippersinternaat in Maasbracht. In De Trompetter stond een artikel over een cursus van de Werkgroep Landschap en Geschiedenis en die heette ‘De geschiedenis van de mens in het Midden-Limburgse landschap onder leiding van Benoit Locht. Wij dachten: ‘wat kun je beter hebben?’ We hebben ons opgegeven voor de cursus toen nog in het museum in Sint Odiliënberg. Er waren 18 deelnemers. Ongeveer een jaar later werden we gevraagd om mee te werken in de Werkgroep. We waren meteen heel enthousiast.”

Wie vormen tegenwoordig de Werkgroep?

“De werkgroep is een initiatief geweest van vier personen, Harrie Vaessen, Wiel Reyners, Frans Hendrikx en Maud van Stekelenburg. Op dit moment bestaat de Werkgroep uit zes personen. Frans Hendrikx, Harrie Vaessen, Thea van Stekelenburg-Dijckmans, Maud van Stekelenburg, In 1998 werd de groep uitgebreid met Adelin Remy en mijn persoon. Inmiddels zijn we verkast naar het ontmoetingscentrum van de Minderbroederskerk. Daar was meer plaats want we groeiden uit ons jasje.”

Waar haalt u de kennis vandaan?

“Van mensen die heel veel kennis hebben van de geschiedenis, dat zijn mensen van de Werkgroep en experts op hun gebied van buiten de Werkgroep. We staan zelf verbaasd dat er iedere keer zo’n leuk programma uit komt. De laatste jaren melden zich steeds tussen de 50 en 55 deelnemers aan. Dat lukt allemaal zonder reclame te maken!”

Waar kan een programma uit bestaan?

“Deelnemers krijgen veel voor weinig geld. De cursus van dit jaar kost 135 euro, daar krijgt men 8 of 9 lezingen voor en 4 busexcursies. Bijvoorbeeld naar Brussel en naar Kerkrade. We hebben een cursus gehad ‘Onder Spaans en Staats Bestuur’. Toen heb ik samen met een stadsgids die ook deelnam aan de cursus, een cursus opgezet met klankbeeld in het museum over Spaanse sporen in Roermond. Wat is er nu nog terug te vinden van de Spanjaarden? Filips de Tweede heeft op de Markt munten gegooid toen de hertog van Gelre werd ingewijd. In Herberg De Leeuw, waar nu de bibliotheek gevestigd is, vergaderde Alva.”

Welke mensen nemen deel aan deze cursussen?

“Een heel geméleerd gezelschap, ze komen overal vandaan maar vooral uit Midden-Limburg. Mensen die in het onderwijs hebben gezeten, zijn goed vertegenwoordigd. In ieder geval een zeer geïnteresseerd publiek. Er komt altijd veel respons uit de zaal.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Euro Indoor Karting