Putten en putheiligen

De Stadsprocessie is ontstaan naar aanleiding van de tweede grote stadsbrand in Roermond in 1665. Toen werd tijdens de kermisprocessie een vreugdeschot uit een geweer gelost. Dit schot veroorzaakte deze tweede grote brand. Er vielen wel 800 huizen aan het vuur ten prooi.
Halfwegsteeg
Door
Mar-Li Wingens
14 mei, 2012

Naast het pand Kapellerlaan nr. 66 staat een kapelletje van mergelsteen dat omstreeks 1874 gebouwd is. Het markeert de Halfwegsteeg, halverwege de Kapellerlaan. Mevrouw Klaassen zorgt voor het kapelletje dat binnenkort gerenoveerd wordt. Men zegt ook dat het daar geplaatst zou zijn vanwege een beleg van Roermond waar in 1632 Ernst Casimir om het leven zou zijn gekomen. Maar of dat de waarheid is, dat is niet meer te achterhalen. Ernst Casimir graaf van Nassau-Dietz. leefde van 1573-1632. Hij was stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe. Hij sneuvelde tijdens de Maasveldtocht op 58-jarige leeftijd in 1632 nabij Roermond. In het kapelletje staat een kruisbeeld dat in 1901 geplaatst werd. Het vorige beeld werd vernield.

Processie

In de Grondwet van 1848 stond een bepaling dat godsdienstoefeningen alleen waren toegestaan op besloten plekken en religieuze kledij op straat waren verboden. In de praktijk werd veel gedoogd. Maar in enkele tientallen gevallen heeft de marechaussee toch ingegrepen en een processie verhinderd. In 1878 kwamen enkele mensen in de gevangenis terecht die een bedevaart hielden van Haaren in Duitsland naar Roermond. Pas bij de grondwetherziening in 1983 werd het gewraakte artikel geschrapt.

De eerste processie

In mei 1665 trok de eerste officiële stadsprocessie in Roermond naar de Kapel in ‘t Zand. Er trokken ook processies in 1684 uit Melick en Herkenbosch en in 1696 uit Weert naar Kapel in ‘t Zand. Aan het begin van de 17e en 18e eeuw stonden er al souvenierskraampjes en kraampjes met eten en drinken op de Kapellerlaan. Deze verdwenen pas rond 1960.

Een traditie

Na afloop van de processie als de kinderen die meegelopen hadden weer thuis in hun eigen put waren, kregen ze allemaal een traktatie in de vorm van een krentenbol. Daarbij werd ‘De Waever‘ gedanst. Een rijdans waarbij de volgende tekst gezongen werd:

Bie os toes höbbe veer en jungske
Det nog geine waever is.
En ich zeen ‘t aan zien augskes
Det ‘t geine waever is.
Gooienach, gooienach...
Falde rietsem...


Verenigingen, scholen of instellingen die in de Stadsprocessie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.nl Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ‘t Zand. Voor meer informatie over de putten kunt u zich wenden tot Frans Jansen. E-mail: fptmjansen@live.nl.

U kunt de Stadsprocessie steunen door minimaal 5 euro te storten op bankrekening 138379033. Voor nadere informatie over vrienden van de Stadsprocessie kunt u contact opnemen met de heer B. Reijnen: 06-53241656.

Deel dit artikel

Lees volgende Putten en putheiligen
Onze Lieve Vrouw In 't Zand (Os Slevruike)