• KUNST IN HUIS

Bertrand Timmermans

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Bertrand Timmermans noemt zichzelf kunstenmaker omdat hij ook meubels maakt behalve schilderijen.

Vertel iets over de meubels?

Bertrand: “Ongeveer om de vier of vijf jaar verander ik mijn interieur. Dat vind ik spannend. Ik vind het saai om acht jaar of nog langer op dezelfde meubels te zitten en naar te kijken. Ik hecht niet aan materie. Als iemand bij komt en mijn tafel mooi vindt en wil kopen dan kan dat. Ik zit niet vast aan een stijl, het kan bij mij alle kanten op. Binnenkort ga ik twee banken maken een grote en een kleinere. Een salontafel van oude steigerplanken. Ik heb een stel treinstoelen en daar wil ik ook vanaf.”

Maak je ook meubels op bestelling?

“Een paar maanden geleden heb ik voor een kennis een grote hoektafel gemaakt van nieuwe steigerplanken. Het is een tafel van 2.40 lang en een hoek er aan van 1.60. De tafel heeft zeven poten! Ik maak alles in mijn woonkamer. Soms is het net een timmerwerkplaats.”

Maak je altijd eerst een ontwerp?

“Nooit, ik heb alles in mijn hoofd. Ik maak geen ontwerpen op papier. Ik probeer uit welke zithoogte en diepte van stoelen de juiste is. Dat is helemaal afhankelijk van de lengte van mensen. Voor de bekleding van de meubels heb ik iemand die daar heel goed in is. Als ik voor iemand iets maak, mag hij nooit komen kijken voordat het helemaal af is. ”

Welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik heb een reklame-opleiding gehad aan de Academie voor Industriële Vormgeving, modellenbouw, maquettebouw en dergelijke. Ik ben achttien maanden in militaire dienst geweest in Nieuw Guinea bij de Papoea’s. Daar heb ik veel kunstvormen gezien die mij erg aanspreken.”

Wat schilder jij voornamelijk?

“Schilderen is voor mij hoofdzaak, de meubels zijn bijzaak. Mijn inspiratie ligt in mijn verleden, de Papoea’s. Ze leefden toen nog in het stenen tijdperk. Ik heb ook in Australië rondgezworven en in contact gekomen met Aboriginals. Ik mijn huis hangen zes schilderijen en ik doe ze allemaal weg in het voorjaar. Ik wil geen kleur meer in huis behalve wit, zwart en grijs. Ik ga dan ook schilderijen maken in deze kleuren en ook nieuwe meubels.”

Exposeer je ook?

“Ik schilder eigenlijk alleen in opdracht. Mensen mogen in mijn huis komen kijken. Ik ben van plan om geregeld een ‘open huis’ te houden. Mijn huis is tevens mijn expositieruimte en atelier. Dat is mijn bedoeling ook, alles onder een dak, eten, slapen en werken. Door een muur weg te halen in mijn appartement heb ik een atelier gecreëerd.”

Heb je altijd op deze manier gewerkt?

“Ik ben altijd creatief bezig geweest. Ik ben ooit vertegenwoordiger geweest en decorateur in bedrijven. Schilderen is altijd mijn passie geweest. Al toen ik nog een kind was, tekende ik ook al veel. Af en toe word ik gevraagd om een portretje te maken van iemand, soms een kind en soms een ouder iemand.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906