• KUNST IN HUIS

Edith Madou

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Edith Madou (47) is beeldend kunstenaar. Ze schildert en maakt keramische beelden.

Vertel iets over je werk?

“Ik maak al heel lang keramiek, inmiddels zeventien jaar en schilder sinds enkele jaren. Ik heb aan de Kunstacademie in Maastricht de leraren opleiding handvaardigheid gedaan. Driedimensionaal en twee dimensionaal werken komt daar allebei aan de orde. Mijn ouders hadden er vrede mee dat ik naar de Kunstacademie ging omdat ik de lerarenopleiding ging doen. Maar ik had andere plannen... Enkele jaren geleden zocht ik een nieuwe uitdaging en ben naast de keramiek gaan schilderen.”

Geef je les?

“Ik heb dat wel gedaan in mijn eigen atelier, ik begeleidde volwassenen cursisten en gaf kinderfeestjes. Dat doe ik niet meer. Ik heb ook nog ruim vier jaar in een keramiekatelier met verstandelijk gehandicapten gewerkt. Op een gegeven moment kon ik daarmee stoppen om me helemaal aan mijn eigen werk te wijden. Daar heb ik mijn handen vol aan met alles wat daar bij komt kijken. Ik exposeer heel veel.”

Zou je kunnen zeggen dat je een eigen bedrijf hebt?

“Ja, ik kan mezelf bedruipen. Het is een eenmanszaak en ik regel alles zelf. De verkoop van mijn kunst is mijn bron van inkomsten. Ik heb bepaalde keuzes moeten maken. Ik maak een aantal vrije werken. Daarbij zie ik wel of ik ze verkoop. Daarnaast werk ik in opdracht. Tevens maak ik productiewerk, zoals ik dat zelf noem. Dat zijn betaalbare beeldjes van keramiek. Deze maak ik in een bepaalde oplage. De combinatie van het vrije werk en productiewerk vind ik prettig. Dit heb ik niet van tevoren zo bedacht maar het is zo gegroeid.”

Heb je een bepaald thema in je werk?

“Mijn thema is al heel lang: vissen. Sinds wij in Herten wonen bij de jachthaven maak ik ook boten en is het maritieme thema nog meer mijn specialiteit geworden. Ik heb veel contacten in Zeeland, Noord Holland en Friesland. Maar ook in Antwerpen. Ik exposeer niet vaak in deze omgeving. De dichtstbijzijnde galerie is in Schimmert. Daar loopt een expositie op dit moment.”

Vertel iets over jezelf?

Edith: “Ik ben opgegroeid in Panningen. Sinds 1992 woon ik in Roermond. De eerste twaalf jaar in Maasniel. Daar had ik tevens mijn atelier en een winkel waar ik mijn keramiek verkocht. Ruim zeven jaar geleden zijn we in Herten gaan wonen. Daar heb ik ook een atelier bij het woonhuis. Verkoop regel ik nu via internet en gallerien. Mijn vrouw Joke is acht maanden geleden overleden. Wij hebben samen twee dochters, Tessa van negen en Vera van zeven jaar. Mijn werk heeft door de ziekte en overlijden van Joke twee jaar nagenoeg stil gelegen. Ik pak het nu weer redelijk op.”

Hoe deel je je dagen in?

“Mijn tijd is beperkt. Ik zorg voor de kinderen en het huishouden. Ik zou graag meer tijd in het atelier doorbrengen. Maar ik moet ook contacten onderhouden met galeriehouders, werk brengen en weer afhalen, foto’s maken van mijn werk, documenteren, de administratie, aquisitie. Alles wat bij een eigen bedrijf komt kijken. Dat moet ik allemaal goed plannen. De kinderen en ik zitten in een rouwproces. Dat maakt het niet gemakkelijk.”

Wat geeft je talent jou?

“Ik word er een heel tevreden mens van. Toen ik heel intensief zorgde voor mijn vrouw, had ik er last van dat ik niet in mijn atelier bezig kon zijn. Als ik bezig ben met mijn kunst, raak ik in een bepaalde stemming die erg prettig is. Ik heb niet de ambitie dat alles groter en anders moet. Ik hoop dat ik met mijn kunst in mijn levensonderhoud kan blijven voorzien.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906