• KUNST IN HUIS

Gertie Meijers

Schilderen geeft mij een gelukkig gevoel
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Heb je je plannen waargemaakt?Gertie: "Ja, ik ben naar de Kunstacademie gegaan in Maastricht. Mijn ouders maakten daar geen punt van. Het was eigenlijk vanzelfsprekend. Ik ben geboren in Sint Odiliënberg maar woon al heel lang in Roermond, in Maasniel om precies te zijn. We hebben een atelier aan huis aangebouwd. Eerder had ik een slaapkamer ingericht als atelier. Maar nu heb ik prachtig licht en genoeg ruimte. Een droom kwam uit."

Wat doe je nog meer?"Ik heb een part-time baan. Ik verdeel mijn tijd tussen schilderen, mijn baan en mijn gezin. Ik werk bij een papierfabriek in Swalmen als medewerker automatisering. Al 23 jaar. Ik heb exacte vakken gedaan op het Atheneum maar ik heb dus ook de alfakant in me, vandaar het schilderen."

Hoe beviel de Kunstacademie?"Heel goed. We hadden de wat oudere leraren die heel traditioneel les gaven. Modeltekenen, stillevens, gipsen beelden natekenen en levende modellen. De jongere leraren gaven op een modernere manier les en lieten ons juist heel vrij schilderen. Ik heb gekozen voor de TeHaTex opleiding. Dat is tekenen/handvaardigheid/textiel. Maar dat is nu al meer dan 25 jaar geleden. Zolang ben ik al bezig voor mezelf."

Omschrijf je stijl eens?"Ik teken en schilder heel graag realistisch. Ik heb jarenlang samen met een groep gewerkt. Iedere zaterdagmorgen met een gekleed of een naaktmodel. We gebruikten vaak houtskool en soms inkt. Ik maak portretten, dieren en landschappen. Geregeld in opdracht. Mijn vrije werk is abstract."

Vertel iets over je vrije werk?"Tja, hoe moet ik dit omschrijven? Heel veel kleur! Ik vind het belangrijk dat het niet oppervlakkig is maar een bepaalde intensiteit heeft. Meerdere lagen. Ik werk soms maanden aan een schilderij voordat ik kan zeggen dat het af is. Als je op een schilderij zou inzoomen zie je allerlei kleurvlakken met diepte. Een schilderij moet bezieling hebben. Er ligt een stukje van mezelf in verwerkt. Ik vind het dan ook moeilijk om er afstand van te doen. Als ik in opdracht werk weet ik dat ik het voor iemand maak. Maar op mijn vrije werk kan ik een hele tijd echt ploeteren. De natuur en lichtreflectie spreken mij aan. Het moet geen routine worden. Ik ben steeds iets nieuws aan het uitvinden met eigen vormen en kleuren."

Waar is je werk te bewonderen?"Ik heb wel eens tentoonstellingen. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor kunstbeurzen en dan krijg je een ruimte toegewezen. Maar dat kost een hoop energie, tijd en geld. In Roermond heb ik vorig jaar in de Kathedraal geëxposeerd. Ook in mijn eigen atelier houd ik weleens open huis. Het is zo dat ik er niet van hoef te leven. Ik doe het voor mijn plezier. Ik heb vier jaar les gegeven in de avonduren. Maar dat was toch wat teveel van het goede ondanks dat het heel leuk was om te doen. Daarbij heb ik man en een zoon van 12 jaar. Zij hebben ook aandacht nodig. De combinatie van werk en schilderen is voor mij ideaal."

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906