• KUNST IN HUIS

Loes Corte

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Loes Corte (50) heeft kunst in huis. Een schilderij. Ze zou heel graag willen weten wie het gemaakt heeft en of het misschien de Roerkade in Roermond voorstelt. Wie kan licht in de duisternis brengen? Misschien kent iemand de schilder of herkent de schilder zelf het doek.

Wat stelt het schilderij voor?“Volgens de restaurateur die het onderhanden heeft genomen zou het een stadsgezicht van Roermond zijn. Hij ziet dat aan de toren van de kathedraal, toen zonder spits. Het zou de Roerkade voorstellen. Hij vergeleek het met een ander schilderij dat dezelfde insteek heeft. Hij meent het ook te zien aan de pandjes en aan voorstad Sint Jacob vanaf de Roerbrug. Het schilderij niet gesigneerd, wat het raadsel groot maakt.”

Hoe komt het schilderij in jouw bezit?Loes: “Het schilderij heb ik gekregen van mijn moeder. Het heeft sinds de jaren ‘70 bij mijn ouders in huis gehangen. Ik vond het altijd foeilelijk maar met het verstrijken van de jaren aan begon ik het steeds mooier te vinden. Ik kreeg het onlangs, het stond inmiddels bij mijn moeder op de grond met een gebroken lijst. Dat vond ik zonde en ik heb het mee genomen.”

Hoe kwamen je ouders aan het doek?“Rond 1970 hing het bij ons in Twente, waar we toen woonden, aan de muur. Waar het precies vandaan komt weet ik niet. Mijn vader werkte in het verzekeringswezen en hij kwam dus bij veel mensen thuis. Misschien heeft hij het gekregen van een van zijn klanten. Een andere mogelijkheid is dat we het hebben gekregen van onze Limburgse buren van toen.”

Wat ga je er mee doen?“Ik laat een nieuwe lijst maken en een restaurateur heeft een nieuwe vernislaag aangebracht. Ook hoekjes en randjes heeft hij bijgewerkt waar dat nodig was. Daarna komt het bij ons thuis te hangen in Melick. Ik heb al een muur vrij gemaakt waar geen zon komt.”

Heb je meer kunst in huis?“We hebben in Singapore gewoond en daar hebben we wat oosterse meubels en mooie pastellen aangeschaft. Daar probeer ik het schilderij wat gescheiden van te houden omdat het niet echt bij elkaar past. Mijn man Jos en onze zoons Arjan van 17 jaar en Erwin van 13 jaar hebben het eigenlijk nog niet gezien. Ik hoop dat mijn man het ook mooi vindt anders hebben we een probleem!”

Waarom wil je er alles over weten?“Ik vind het heel leuk om te achterhalen wie het geschilderd heeft en wanneer. Ook om ander werk van deze schilder te zien. Het is ook interessant om te weten hoe het schilderij in Twente terecht is gekomen. Het is via vele omzwervingen weer op de thuisbasis gekomen. Via Twente naar Amersfoort toen naar Duitsland en terug naar Hengelo en weer terug naar Roermond. Wij zijn zelf in Limburg terecht gekomen omdat mijn man uit de buurt van Sittard komt. Ik vind het prettig wonen in Melick maar ik kan me voorstellen dat we over een aantal jaren naar Roermond trekken. Ik vind het een mooie historische stad.“

Iedereen die meer weet kan contact opnemen via e-mail: info@MLWingens.nl of even bellen: 0475-331421.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906