• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Huismus

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Ooit heb ik een science fiction roman gelezen. Deze verhaalde over een wereld duizenden jaren in de toekomst. Mensen kwamen hun huis nooit meer uit. Ze hadden alles wat hun hartje begeerde gewoon thuis. Iedere persoon had een eigen huis. Niemand woonde meer samen. Ze ‘zagen’ elkaar via een driedimensionaal beeldscherm. Net echt. Niemand had lijfelijk contact. Dat was zelfs uit den boze, gevaarlijk vanwege bacteriën en ander gespuis.

Kinderen werden gemaakt en geboren in laboratoria. Vader en moeder bleven onbekend en hadden dus ook geen zorgen over hun kroost. De kinderen groeiden op in kindertehuizen maar niet samen. Altijd alleen.

Mijn leven komt griezeling overeen met het leven in deze toekomst. Ik hoef mijn huis ook niet meer uit. Mijn boodschappen worden besteld via internet en aan huis gebracht. Koken hoeft niet meer, een maaltijd in de magnetron schuiven en klaar is Kees. Een keuken is niet meer nodig.

Mijn interieurverzorgster komt geregeld het huis spic en span maken. Daar heb ik geen omkijken naar. Mijn pedicure komt naar mij toe. Evenals mijn favoriete kapster. Mijn leesvoer wordt gebracht en gehaald, een service van de plaatselijke bibliotheek. Mijn huisarts en verpleegkundige komen mij thuis bezoeken en onderzoeken. De apotheek levert mijn medicatie af aan mijn voordeur.

Ik mail en chat met vrienden dichtbij en veraf. Dat doe ik ook met mijn kinderen en kleinkinderen. Ze komen bij mij thuis via het beeldscherm. Dus geen zenuwachtig gedoe over maaltijden, slaapplaatsen en achtergebleven rommel.

Via Facebook verneem ik over het wel en wee van vrienden en familie. Op visite gaan en visite ontvangen is niet meer nodig. Alle informatie over alle onderwerpen kan ik via internet met een muisklik tot mij nemen. Niemand hoeft meer onwetend te zijn over wat dan ook.

Het entertainment dat via de tv, films en documentaires wordt aangeboden is onuitputtelijk. Vanwege het hele grote beeldscherm van de tv, waan ik me midden in de natuur. Geen last meer van hitte, kou en vervelende insecten die mijn bloed willen drinken. Bioscopen, theaters en musea zijn eigenlijk overbodig geworden.

Fiena, wat wil de mens nog meer?

 

Beste A,

Echte liefde?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906