• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Té bescheiden

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Wij, kinderen, hebben van thuis meegekregen dat je bescheiden moet zijn. Jezelf niet op de voorgrond dringen. Wat we ook hebben meegekregen is dat je je medemens op alle mogelijke manieren bij moet staan. Dus je oude oma en opa helpen en bezoeken, familieleden ondersteunen waar nodig en ook je buren en vrienden. Dat is mij met paplepel ingegoten.

Ik ben nu zelf op zekere leeftijd maar ik doe nog altijd aan burenhulp en ander vrijwilligerswerk. Ik vind dit niet meer dan normaal. Wat anderen doen of niet doen moeten ze helemaal zelf weten. Daar heb ik geen oordeel over. Mijn ervaring is dat als je iets doet voor een ander, je het met rente terug krijgt in de vorm van voldoening en (soms) dankbaarheid. Al is dat laatste helemaal niet nodig.

Maar waar het nu om gaat is dat men mij een onderscheiding wil geven vanwege mijn vrijwilligerswerk gedurende vele jaren. Dat gaat heel officieel met een receptie, de burgemeester en ik weet niet wie. Ik moet in mooie nieuwe kleren en mijn man ook. Er zouden heel veel mensen komen feliciteren. Het zou in de krant komen. Ik zou interviews moeten geven. Ik zou op de foto moeten. Kortom, ik zou bekend zijn in de hele stad.

Fiena, daar moet ik echt niet aan denken om zo in de schijnwerpers te staan. Ik vind het volkomen overdreven en belachelijk. Ik heb geen heldendaad verricht. Ik heb gewoon mijn plicht gedaan. Niets om trots op te zijn. Al helemaal geen reden om een onderscheiding te ontvangen. Wat een toestand, vreselijk. Ze doen me daar absoluut geen plezier mee. Juist niet, ik voel me heel ongemakkelijk. Het liefste zou ik in de grond zakken.

Daarbij hecht ik helemaal geen waarde aan zo’n onderscheiding. Wie bepaalt wie wat krijgt? Het zijn enkelen die deze ‘eer’ te beurt valt en de meeste mensen komen niet in aanmerking, terwijl ze het wel verdienen. Maar niemand heeft gezien welke goede werken ze verrichten. Ik schaam me dood dat ik er uit gepikt word en diverse mensen die ik ken, worden gewoon over het hoofd gezien. De mensen die mij gekozen hebben voor de onderscheiding, bedoelen het vast goed, maar ze doen mij geen plezier. Kan ik de onderscheiding weigeren zonder mensen voor het hoofd te stoten?

 

Beste J,

Weet u zeker dat het geen valse bescheidenheid is?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906