• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Riet Seuntjens

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Riet Seuntjens, ontvangt de Mathilde Haan prijs 2014.

Bent u ergens bang voor?

Eigenlijk niet. Mijn man is 15 jaar geleden overleden en hij durfde niet te vliegen. Nu heb ik al zes keer gevlogen. Met mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ben heel trots op ze allemaal, wat ze bereikt hebben. Ik vind vriendschap heel belangrijk. Op zondagen doe ik vaak iets samen met vier of vijf vriendinnen. We maken uitjes met de trein of we gaan fietsen bijvoorbeeld. Ik ben nog fit. Een keer per week ga ik sporten. Maar ik ben twee keer gevallen en dat heeft twee jaar gekost om met therapie daar weer boven op te komen. Nu gaat het weer goed. Ik heb geen hulp meer nodig voor het poetswerk. Ik doe weer alles zelf. Mijn angst is om afhankelijk te worden. Dat lijkt me verschrikkelijk.

Wat was de mooiste gebeurtenis in uw leven?

Het mooiste wat ik heb meegemaakt is de geboorte van mijn twee kinderen en van mijn drie kleindochters. Ze zijn inmiddels 25, 23 en 18 jaar. 

Wat betekent vrijheid voor u?

Dat we in een vrij land leven. We mogen zeggen en doen wat we willen. Mijn man en ik zijn dik veertig jaar getrouwd geweest. Dus ik denk dat ik weet wat echte liefde is. Ik doe iets voor een goed doel. Ik bezoek zieke mensen. Dat doe ik uit vrije wil en ik ben zinvol bezig. Ik heb al van veel mensen afscheid moeten nemen omdat ze zijn overleden. Ik ga altijd naar de begrafenis of crematie. 

Bent u creatief?

Vroeger wel. Toen breide ik truien voor de kinderen. Tegenwoordig die ik het rustig aan. Ik lees graag, kijk tv en ik puzzel, woordzoekers maar wel de moeilijkste. Ik krijg mijn tijd goed om! Ik wil ook weer op computerles. Ik heb er eigenlijk niet zo veel zin in anders had ik dat allang gedaan. Kinderen leren het van kleins af aan maar ik heb er moeite mee. Het is nooit ergens te laat voor. Vooral als er ruzie is in de familie is het nooit te laat om het goed te maken. 

Hoe kijkt u naar de wereld van tegenwoordig?

Er zijn steeds oorlogen en dat zal wel zo blijven, denk ik. Jaloezie vind ik een vervelende eigenschap en van luie mensen hou ik ook niet zo van. Ik vind wel dat je iedereen in zijn wezen moet laten. Iedereen heeft goede en minder goede eigenschappen. Verder ben ik tevreden over mijn leven. Ik zou het zó weer doen.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906