• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Masker op

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Gelukkig heb ik het maar zelden, antiphatie op het eerste gezicht. Soms hoef ik met degene geen woord te wisselen. De andere kant komt gelukkig ook voor, symphatie op het eerste gezicht. Als dit wederzijds is, kan dit een begin zijn van een vriendschap of een liefde. Ik moest het deze week allebei ervaren bij één en dezelfde persoon. Dat komt zelden voor. Het betrof een mevrouw die bij mij thuis kwam om te werven voor een kunstproject.

Toen ze binnenkwam schoot meteen door mijn hoofd: een mevrouw met te veel geld die zich verveelde en zich wijdde aan ‘kunst’. Iemand met goede smaak en deze goed wist uit te leggen aan derden. Ik was op mijn hoede! Ze begon met haar gladde praatje. Inderdaad precies zoals ik al gedacht had. Maar, ik weet niet hoe, kreeg het gesprek geleidelijk een andere wending. De sfeer was waarschijnlijk zo dat zij zich veilig voelde. Het werd een persoonlijk gesprek. Ze was ineens open en toegankelijk. Ze liet haar masker vallen.

Ineens zat daar een vrouw met haar zorgen en verdrietigheden. Over haar kinderen die ze bijna nooit zag. Diep van binnen had ze haar eigen dromen en verlangens. Ik smolt. We zaten helemaal op een lijn. De bedoeling was dat het een gesprekje zou worden van hoogstens een kwartiertje. We zaten ruim twee uur te praten over van alles en nog wat. Ik dacht nog in een flits, het zou wel eens een vriendin kunnen worden. Haar echtgenoot kwam haar halen. Jeugdig uiterlijk, gebruind met peperdure zonnebril op het hoofd. Hij wilde ook wel een kopje koffie.

Toen sloeg de sfeer helemaal om. Deze vriendin in wording deed haar masker weer voor en probeerde weer een ‘echte dame’ uit betere kringen uit te hangen. Ze sprak over haar villa, speedboot en buitenhuis, over haar aanstaande tripjes naar Londen en Parijs voor een nieuwe outfit. Hun laatste aanwinst wat kunst betrof. Haar man deed dapper mee. Ze moesten er ook weer snel er van door, manlief had het druk als directeur van het eigen bedrijf met 100 man personeel. Ik moest me maar eens voorstellen wat dat betekende, volgens hem. Ik kon het me niet voorstellen.

Fiena, zou zij toch een vriendin kunnen worden?

 

Beste P,

Alleen als u geen vriendin van haar man hoeft te worden.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906