• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Oma tegen wil en dank

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn probleem is dat ik bang ben voor mijn eigen kleinkinderen. Ik ben ‘trotse’ oma van drie kleinkinderen van zes, vier en twee jaar. Het zijn drie jongens en kinderen van mijn dochter en haar man. Ze wonen in het noorden van het land en mijn man en ik in het zuiden des lands. Ze hebben aangekondigd om ons te bezoeken. Ik zie de bui al hangen. Ze komen altijd voor onbepaalde tijd logeren. Tegenwoordig gebonden aan de schoolvakanties. Over het algemeen duurt zo’n logeerpartij een dag of drie, soms zelfs vier dagen. Dan is de koek echt op!

Mijn huis ligt zo ongeveer in puin en ik zelf ook. Mijn man vertrekt al vroeg in de morgen om te gaan vissen. De avonden brengt hij door bij een vriend om een potje te kaarten. Die kinderen mollen alles wat in hun vingers komt. Ze hebben nergens respect voor en al helemaal niet voor hun moeder.

Mijn dochter kan het allemaal niet aan. Ze verbied de kinderen niets, ze luisteren toch niet. Ze laat mij dagelijks alleen met de kinderen om te gaan shoppen. Ik denk om verlost te zijn van haar kinderen. Ik zit er dan mee. De jongens mogen mij niet en dat is wederzijds. Ik durf dat alleen tegen u te zeggen, Fiena. Ik vind het geen leuke kinderen, ze zijn eigenlijk onuitstaanbaar. De kleinste gaat nog wel maar krijgt ook al vervelende trekjes. De andere twee zijn agressief en maken echt alles kapot. Ze rollen al vechtend over de vloer en hebben geen respect voor mijn verzameling porseleinen beeldjes. Tijdens de laatste logeerpartij zijn er drie beeldjes gesneuveld. Ze zijn voor mij onvervangbaar, ik ben gehecht aan mijn verzameling.

Deze kinderen zitten nooit gewoon op een stoel aan tafel rustig te tekenen. Ze eten nooit aan tafel maar lopen al knoeiend en kruimelend rond met hun boterham. Ze lusten geen groenten, alleen toetjes. Ze gooien hun eten in het rond. Ze schelden en slaan hun moeder. Ze willen niet naar bed en het is een hele opgave om ze uiteindelijk in slaap te krijgen. Op de bank voor de tv.

Beste Fiena, ik had me het oma-schap heel anders voorgesteld en voel me nu een slechte oma.

 

Beste V,

Tja, je kunt je kleinkinderen niet uitzoeken, je krijgt ze cadeau.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906