• MIJN HOBBY

Chi neng qigong

Als ik een dag geen Chi neng qigong doe, voel ik me niet lekker in mijn vel.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Frank Focke (78) doet iedere dag de bewegingen die bij Chi neng qigong horen. Is hij daardoor zo jong en vitaal gebleven?

Leg eens uit wat Chi neng qigong is?

“Het is een Chinese meditatieve bewegingsleer, gebaseerd op de Chinese medische wetenschap die al duizenden jaren oud is. Acupunctuur komt ook uit deze wetenschap. Een en ander moet leiden tot een betere gezondheid van lichaam en geest. Dit in tegenstelling tot Tai Chi dat gebaseerd is op de Chinese vechtkunst.”

Hoe gaat het in zijn werk?

“Het gaat eigenlijk allemaal om ‘chi’, dat is een gezamenlijk energieveld. Dat ontstaat bijvoorbeeld ook als je samen muziek maakt of samen zingt. Belangrijk hierbij is dat je je gedachten helemaal focust op hetgeen waar je mee bezig bent. In dit geval op de bewegingen die bij Chi neng qigong horen. Je kunt het vergelijken met mediteren.”

Waarom is dit gezond?

“Het betreft de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Mijn ervaring is dat als ik pijn heb in mijn onderrug of mijn maag, deze verdwijnen als ik mijn oefeningen doe. Misschien is het suggestie, maar het is een feit dat de pijn weg gaat. Ik heb moeite met mijn concentratie en ik leer om mijn gedachten bij de oefeningen te houden en niets anders. Iedereen kan de oefeningen doen onafhankelijk van leeftijd. Je staat meestal in één houding maar je kunt het ook zittend doen, je kunt het zelfs in gedachten doen. Als het chi-veld aanwezig is, schijnt het meedoen in gedachten ook te helpen. Het stimuleert onder andere de lymphestromen, verwijderd afvalstoffen en versterkt het immunsysteem.”

Volgt u lessen ?

“Ik doe mee aan een seniorengroep bij Ans Zelen. Sommige deelnemers zijn de tachtig jaar ruim gepasseerd. Verder ben ik nog bij een groep in Heel. Ik ga dus twee keer per week naar les en ik leer nog iedere keer bij. Thuis doe ik iedere dag gedurende een uurtje mijn oefeningen. Ik heb zelfs een cursus gevolgd gedurende twee maanden in China. Ik heb een vast ritueel ontwikkeld. Iedere morgen begin ik met mijn oefeningen en daarna begint mijn dag met de gewone dingen.”

Waarom bent u dit gaan doen?

“In 2005 is mijn vrouw overleden. Wij woonden in Voorburg en ik ben in 2006 naar een demonstratie les gegaan. Ik wilde mijn hoofd vrijmaken van het verdriet. Dat beviel goed en sindsdien ben ik steeds fanatieker geworden. In 2008 ben ik in Roermond gaan wonen omdat mijn nicht hier woont waar ik goed mee kan opschieten en om meer sociale contacten op te bouwen. Intussen voel ik me hier thuis.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906