• MIJN CLUB

Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Luc Simenon (66) zoekt de stamboom van zijn familie uit. Misschien omdat hij een familielid is van dé George Simenon, de schrijver van detective verhalen met de figuur Maigret? De appel valt niet ver van de stam, in archieven duiken is tenslotte ook een soort van detectivewerk...

Waarom wil je meer weten over je voorvaderen?

“Mijn vader was een achterneef van George Simenon. Dat was inderdaad de aanleiding om een en ander uit te zoeken. Er werd altijd aan mij gevraagd of ik familie ben van George. En toen wilde ik het zelf ook zeker weten.”

Hoe verliep de zoektocht?

“Ik ben oorspronkelijk uit het zuiden van Limburg maar ben pas op zoek gegaan naar mijn stamboom toen ik in Roermond kwam wonen rond 1980. Spittend in het Rijksarchief in Maastricht kwam ik niet veel verder, tot ik hulp kreeg van een archivaris. Hij kwam met een boekje over de Vlaamse tak van de familie Simenon. De schrijver daarvan had onderzoek laten doen, maar alle minder mooie gebeurtenissen eruit gelaten. Kort en goed het was een aanvulling op mijn eigen onderzoek. Ik ben ook in België gaan zoeken en heb nog enkele dingen boven water gekregen, bijvoorbeeld dat een voorvader van George bij de Bokkenrijders aangesloten is geweest. Hij wordt ook genoemd in de geschiedenisboeken over de Bokkenrijders. Dit wilde de familie liever geheim houden!”

Kreeg je toen de smaak te pakken?

“Ja zeker. Ik ben aan de slag gegaan met de familie van mijn vrouw. Zij vroeg zich af of ze meer familie had van moederskant dan alleen een oom. Haar moeder is namelijk heel vroeg gestorven en diens moeder was een gesloten vrouw. Ik ben gaan puzzelen met als resultaat een hele rij klappers met de uitgebreide stamboom van deze familie, inclusief overlijdensadvertenties, bidprentjes, foto’s en krantenartikelen. Ik ben begonnen in Swalmen en toen in Maastricht en uiteindelijk zoek ik tegenwoordig meestal op internet. Dat brengt iedere dag nog nieuwe feiten en feitjes aan het licht.”

Hebben jullie daardoor familie ontmoet?

“Een ver familielid had interesse in mijn gegevens en ik heb ook nieuwe informatie van haar gekregen. Ik heb nu stamboomgegevens van de familie van mijn vrouw tot het jaar 1430 terug. Er zijn heel bekende Roermondenaren onder de voorouders. Ze hadden bijvoorbeeld een huis aan de Markt en een familielid was directeur van het armenhuis. Er komen raadsleden en rechters in de familie voor, maar ook een voorvader die in de gevangenis in Breda heeft gezeten. Toen hij weer op vrije voeten kwam is hij geëmigreerd naar Australië.”

Heb je familiegeheimen ontdekt?

“Ja er is een redelijk actueel, intrigerend familiegeheim van de familie van mijn vrouw boven water gekomen, maar dat hou ik liever geheim!”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906