• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Sint Jansstraat

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wieneke, Jaap, en de kinderen Rosa en Fé wonen in de Sint Jansstraat in Roermond.

Wieneke vertelt:

Vertel eens iets over het huis?

Het is een oud huis, gebouwd rond 1850. Oorspronkelijk was het buurhuis en dat van ons één huis. Later is het gesplitst in twee huizen. Links en rechts is precies hetzelfde maar dan gespiegeld. We hebben de gevel lichtgeel geverfd en dat hebben we samen met de buren besloten en uit laten voeren. Op die manier vormt het een mooi geheel. We hebben net een nieuwe voordeur, oud blauw, gemaakt door een timmerman. Dat wás een dubbele witte kunststof deur! Echt waar. Het zag er echt verschrikkelijk uit. De buren hadden wel al houten kozijnen en een houten deur. Wij proberen het allemaal in de oude stijl terug te brengen.

Is er nog meer voor verbetering vatbaar?

Ja hoor. We hadden een badkamer met bruine tegels en alle deuren zijn opdekdeuren in plaats van gewoon houten deuren of paneeldeuren. Het lijkt net plastic en er zijn zelfs stalen kozijnen. We sparen nog om dat te veranderen. Trouwens de tuindeur is een kunststof schuifpui. Dus daar willen ook nog mooie houten openslaande deuren met misschien wel glas in lood ramen. Ik noem nog een lelijk iets en dat is dat de muren van het hele huis heel ruw gestukadoord is. Deze moeten ooit nog veranderen in strakke gladde muren. Dat is het volgende project waar we voor sparen.

Waarom vielen jullie op dit huis?

Uiteraard op de locatie. Het is zo’n leuk straatje met een mooie uitstraling. Het is midden in de stad. Ik vind een oud huis veel leuker dan een nieuw. De keuken hebben we al onder handen genomen. Daar lagen witte marmeren tegels. Wij hebben een houten vloer gelegd en Portugese gebakken tegels tegen de muren. Er staat een grote eettafel in. Het is een open keuken naar de woonkamer. De kinderen hebben genoeg plek om te spelen, de school is vlakbij en verder is ook alles in de buurt. We hebben een parkeervergunning. Dat is niet duur. Maar je moet natuurlijk wel een plaatsje vinden.

Hoe is de indeling?

Als je het huis binnenkomt, sta je in de gang met een trap naar boven en een naar de kelder. Een deur leidt naar de keuken, waar je via een klein trapje bij de woonkamer in de woonkamer staat. Daarachter ligt een klein stukje tuin. Dan moet je weer een paar treetjes omhoog en daar ligt de rest van de tuin. Ongeveer 6 bij 5 meter. Daar staat ook het schuurtje. Een minpunt is dat we geen achterom hebben. Dus onze fietsen staan altijd voor het huis geparkeerd. Boven zijn de twee grote slaapkamers van de kinderen en de badkamer, daarboven is onze slaapkamer. Op de bovenste verdieping is ook mijn werkkamer. Daar oefen ik mijn Pilates. Daar geeft ik les in. Dat is om de hoek in de Swalmerstraat. Verder werk ik in Heerlen bij een creatief communicatiebureau als tekstschrijver en projectmanager.

Hoe zijn jullie ingericht?

We hebben niet lang geleden een nieuwe vintage bank gekocht, zwart leer. Via Marktplaats. We zijn nog op zoek naar zo’n booglamp! Een beetje vintage en daarbij zoveel mogelijk ruimte behouden. Dat is onze smaak. De kamer is niet zo groot. In een hoek van de kamer staat nog de marmeren schouw met spiegels er boven én gashaard van de vorige bewoner. Het was eigenlijk mijn grootste wens is om dat ding meteen te slopen toen we daar gingen wonen. Nu is het zes jaar later en hij staat er nog steeds. De gasleiding is wel al afgesloten, nu nog de rest...

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906