• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Oda en Jacques

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Oda woont met echtgenoot Jacques in een huis dat voorbijgangers vaak een tweede blik gunnen. Het huis is een plaatje. Een houten huis dat gezelligheid uitstraalt. Is dat binnen ook zo?

Waarom juist dit huis?

Oda: “Het huis past om ons heen. Het straalt warmte uit en heeft een goed leefklimaat. Dat hebben wij uiteindelijk in dit huis gevonden. Wij woonden 23 jaar in Roermond toen we dachten terug te moeten gaan naar onze roots, Den Haag. Na vijf jaar zijn we zo ongeveer op onze knieën terug gekomen naar Roermond.”Vertel daar iets over?

“Wij misten al heel snel het bijzondere huis in Maasniel waar we gewoond hebben, Daarbij hebben ons verkeken op de hectiek die heerst in de Randstad. Niemand heeft tijd, de agenda’s zijn al een half jaar gevuld. Altijd haasten, haasten. Wij waren deze cultuur ontgroeid maar waren juist gewend aan een bepaalde rust. Na vijf jaar zijn we terug gekomen naar Roermond. Maar het bijzondere huis waren we natuurlijk kwijt.”Hoe hebben jullie het huidige huis gevonden?

“We waren bij een vriendin op bezoek in Roermond en op huizenjacht. Maar er stond toen niet zo veel te koop. We zijn gaan kijken naar dit huis en een houten huis was al heel lang een droomwens. We hebben de makelaar gebeld en zijn het huis van binnen gaan bekijken. Over de prijs moesten we nog onderhandelen. Toen dat naar wens was, besloten we het huis te kopen.”Hoe ervaren jullie de buurt?

“Het is een nieuwe buurt met allemaal verschillende vrijstaande huizen. Een mooi plantsoen voor de deur. Veel ruimte en rust. Fijne buren.“Hebben jullie verbouwd?

“Ja, er was wel een flinke verbouwing nodig. De keuken hebben we verplaatst naar de bijkeuken om een grotere leefruimte te krijgen. Er lag in de hele benedenverdieping een witte tegelvloer die hebben we vervangen door een roodbruine tegelvloer vloer die goed bij de houten wanden past. Het was wel even wennen dat alle wanden van hout waren. Maar onze schilderijen staan heel mooi.”Hebben jullie genoeg ruimte?

“We hebben drie slaapkamers, een badkamer, een zolderruimte en het hele huis is onderkelderd. Daar staan ook de wasmachine en de droger, de wijnvoorraad en andere voorraad en alle spullen die we bewaren...”Hebben jullie andere meubels gekocht?

“Onze meubels passen perfect. We hebben antiek en daar zijn we aan gehecht. Ik denk niet dat we het huis gekocht zouden hebben als dat niet het geval was geweest. Ik wil wel graag een andere, grote eettafel, waar onze twee kinderen met aanhang en kleinkinderen aan passen. Nu zetten we zo nodig een schragentafel aan. Maar Jacques is erg aan onze antieke wiebeltafel gehecht.”Hebben jullie een tuin?

“We hebben een heerlijke tuin. Niet te groot en niet te klein en een voortuin. We kijken in de zomer de bloemen uit de grond en we genieten er heel erg van om op ons terras te zitten.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906