• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Dorrie Gitmans

Ik ben de viltster van het huisje met de blauwe luiken
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Dorrie Gitmans (34) wordt alleen al van het idee van het idee om in een ander huis te moeten wonen emotioneel. Dit huis hoort bij haar en haar gezin: vriend en vader van de kinderen Mark, dochter Leela en zoon Silas.

Beschrijf het huis eens?

“Het is een klein, boerderij achtig huis aan het eind van het centrum van Swalmen. Tegenover ligt een wei en daar stroomt de Swalm. We wonen heel vrij maar toch tussen de mensen. Het is een vrijstaand huis. Het is een tamelijk klein huis met weinig opslagruimte vandaar dat we bezig zijn een schuur te bouwen. Er is geen zolder en geen kelder. Omdat het huis niet al te groot is, moet je geen spullen bewaren en het huis heel vol zetten. Dat lukt soms niet helemaal. Ik hou van rommelmarkten, daar vind ik alles wat ik nodig heb.”

Hoe is de indeling van binnen?

“De bovenverdieping is eigenlijk een grote ruimte maar we hebben een kleine wand geplaatst zodat de ruimte in tweeën gedeeld is. Aan de ene kant slapen Mark en ik en aan de andere kant is de gezamenlijke kamer van de kinderen.Beneden is er een huiskamer met groene muren, een smalle doorgang waar de keuken geplaatst is, verbindt de kamer met de achterkamer. Naast deze achterkamer ligt de badkamer en een toilet. In de achterkamer heeft Mark een kast gebouwd om opbergruimte te creëren. Verder staat er in het hele huis leuke prullaria. Daar hou ik van, heel gezellig...Er is nog een klein kamertje, mijn atelier.”

Wat doe je in je atelier?

“Ik heb altijd in de hulpverlening gewerkt maar tijdens mijn zoektocht naar ander werk kwam er ruimte voor mijn creatieve kant. Ik ben gaan vilten en van dat vilt maak ik dingen zoals tassen, sieraden en leuke voorwerpen voor op kinderkamers. Ik heb een verkoopadres gevonden voor mijn spulletjes en ik heb een website en ik geef eigentijdse workshops in vilten. Daarnaast werk ik twee dagen per week bij een bedrijf in Swalmen.

In welke staat verkeerde het huis toen jullie het kochten?

“Wij kochten het huis van mensen die het helemaal gerenoveerd hadden. Zij hadden het overgenomen van een oude mevrouw die er heel lang niets aan gedaan had. De nieuwe eigenaars hebben het opgeknapt en toen gingen ze emigreren. Wij hebben er wel een aanbouw aangebouwd omdat het anders wel erg klein zou zijn met twee kinderen. Twee jaar geleden waren we in Frankrijk op vakantie en ik zag daar huizen met luiken. Dat wilde ik ook. Mijn vader heeft de luiken gemaakt met zogenaamde ‘kraalplanken” Ik heb ze toen geverfd in een geweldige blauwe kleur. Er zijn negen ramen en soms als ik het huis in een bepaald licht zie, waan ik me terug in Frankrijk.”

Hoe zijn jullie in Swalmen terecht gekomen?

“Ik kom oorspronkelijk uit Belfeld, ik heb in Roermond gewoond op een kamer. Daarna ben ik gaan samenwonen in Roermond. Toen wilden we een huis kopen maar we dachten helemaal niet aan Swalmen. We gingen eens kijken naar ons huidige huis dat te koop stond en toen ik de gang instapte zag ik de prachtige originele tegelvloer. Ik dacht alleen maar: dit is het! Dit is mijn huis! Ik moest heel erg mijn best doen om niet té enthousiast te doen in verband met het afdingen op de prijs.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906