• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Ilona Tonnaer

Ik zit graag in onze keuken.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ilona Tonnaer (22) woont pas vier maanden in Roermond in een appartement in het centrum. Ze woont samen met Maikel. Ilona vindt het begrip ‘samenwonen’ een beetje beangstigend klinken. Het is zo volwassen, zo degelijk. Inmiddels weet ze dat het goed voelt.

Waar woonde je hiervoor?

“Ik heb in Utrecht gewoond, in Hilversum in Tilburg en bij pap en mam in Heel. In Utrecht beviel het heel goed. Een mooie stad met een relatief klein centrum waar van alles te beleven is. Ik voelde me daar direct thuis. Veel studenten. Maar ik ben dus via omwegen terug gekomen naar mijn roots. De reden was de liefde!”

Hoe voelt het om weer terug te zijn?

“Nou, ik zag er helemaal niet tegenop. Ik beleef Roermond toch heel anders dan vroeger. Toen ik nog thuis woonde wilde ik alleen maar heel ver weg en nooit meer terugkomen. Ik vond het eigenlijk maar niks hier. Maar afgelopen jaren is Roermond heel erg veranderd. Het outlet en er is veel te zien en te doen. Maikel kreeg dit mooie appartement een jaar voordat ik er bij kwam wonen. Ik kon dus al voorzichtig wennen. Ik ging me steeds meer thuis voelen. In Tilburg beviel het steeds minder goed. Eigenlijk was ik klaar met het kleine studentenkamertje met muizen als ongewenste gasten. Toen mijn beste vriendin ook nog ging verhuizen wist ik het zeker. Weg hier!”

En toen?

“We hebben hier een appartement met een leuk dakterras, een grote tv, een bankstel. Eigenlijk veel fijner dan me steeds te moeten behelpen in een kamertje van 12 vierkante meter met een klein dakraampje. Als ik in Tilburg was, wilde ik veel liever bij Maikel zijn. Een uurtje met de trein en ik kan mijn studie Journalistiek gewoon doen vanuit Roermond Op een gegeven moment was ik veel meer hier dan in Tilburg. Maikel en ik hebben het wel goed besproken, samenwonen is niet zomaar wat.”

Hoe werd het ook jouw appartement?

“Ik heb in veel dingen die Maikel aanschafte inspraak gehad. Maar de keuze liet ik toch echt aan hem over. Om een of andere reden heeft Maikel een grote voorliefde voor Ikea. Deze liefde deel ik niet met hem. Hij heeft gewoon echt álles bij Ikea gekocht. Ik hou meer van spullen van Marktplaats en kringloopwinkels. Ik heb zo ongeveer alle spullen die ik had in Tilburg achtergelaten. Ik wil niet aan dingen te hechten. Ik vind het een prettig idee om dingen los te laten. Gebruikte dingen hergebruiken hoort bij mij. Ik heb spullen toegevoegd en enkele spullen van Maikel gingen er uit. Twee tafels zijn weggegaan. Een kast van Maikel heeft een andere functie gekregen. Het is een kast met vakjes en deze stond in de huiskamer en nu in de slaapkamer. Ik heb een klein houten handgemaakt dressoir gekocht bij de kringloop. Tachtig jaar geleden door een timmerman gemaakt. Er bestaat maar één zo’n kast. Iedereen die binnenkomt vindt het een leuk ding. De combinatie van oud en Ikea vind ik prima. Ik heb de grijze muren gewit. Dat ziet er veel rustiger uit. Maikel vindt alles goed wat ik doe. Hij laat me daar vrij in. Als ik weer iets veranderd heb of iets aangeschaft zegt hij dat het weer een beetje meer ‘Ilona’ is.”

Waar is je lievelingsplekje in huis?

“Ik denk omdat ik nog niet gewend ben aan zoveel leefruimte, de keuken. Die is niet groot. We hebben een kleine bar in de keuken met barkrukken. Deze is ingebouwd in een nis. Groen geverfd met een kastje en een plank. Ontbijtje, de krant en de computer erbij…”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906