• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Magda Lutgens

Magda is de grote steun van Mia en Mieke (Mieke staat niet op de foto)
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Magda Lutgens laat zien dat de straat, de buurt waar je woont ook bij je ‘thuis’ hoort. Als je graag je buren ziet en helpt als dat nodig is, woon je ook prettig. In de Tuyn van Vondel hebben de bewoners dat goed begrepen.

Wat wordt er georganiseerd?

“De bedoeling is dat mensen in hun eigen wijk activiteiten ontplooien om de leefbaarheid te vergroten. Daarvoor zijn drie groepen opgezet: Veiligheid en Kinderactiviteiten en Samenzijn en Ontmoeten. Het plan van de wijkbewoners van de Tuyn van Vondel is een jaarlijkse braderie in hun buurt.”

Over welke buurt spreken we?

Magda: “Over de Vondelstraat en de Lovaniusstraat in Het Veld. Van oudsher een begrip omdat daar de zogenaamde ‘poortjes’ waren die de paadjes achter de huizen verbonden. Na de renovatie zijn de zeer authentieke poortjes weer terug geplaatst. Vandaar de naam ‘Tuyn van Vondel’. Ik woon daar zelf niet, ik woon op de Emmalaan.”

Hoe kom jij bij de organisatie terecht?

“Ik organiseer al acht jaar de zogenaamde ‘Parasollenmarkt’ in Het Veld. Dat doe ik samen met Corrie Mozes en veel hulp van buurtgenoten. Twee jaar geleden wilden men ook zoiets organiseren in de Tuyn van Vondel en ben ik gevraagd om mee te helpen omdat ik ervaring daarin heb. Wel.kom ondersteunt dit initiatief. De mensen in de Loveniusstraat en de Vondelstraat vormen een hechte gemeenschap. Ik help mee om de vergunningen aan te vragen en ik ondersteun de mensen waar dat nodig is. De rest moeten ze echt zelf doen.”

Wie zet de schouders er onder?

“Dat zijn vooral Mia van de Beek en Mieke Gerits. Bij de eerste bijeenkomst waren acht aanwezigen, Bij de tweede bijeenkomst nog vijf personen en toen waren er nog maar twee dames over! Dat is heel jammer. De buurt moeten de kar toch samen trekken. Toch is de buurt heel hecht. Volgend jaar zullen zeker meer buurgenoten meehelpen. Dat weet ik wel zeker.”

Hoe gaat de braderie er uitzien?

“Er is geen subsidie beschikbaar dus het komt ‘uit het niets’. Sponsoring is zeer welkom. Bijvoorbeeld spullen voor een tombola. Iedereen kan een kraam huren voor € 12,50. Particulieren die iets te verkopen hebben maar ook winkeliers. Niet alleen uit de straat maar ook van buitenaf. Oude en nieuwe spullen. Er staat een partytent met een DJ. Muziek maakt de markt gezellig. Tante Betsy staat er waarschijnlijk. Zij is er altijd bij als er iets gezelligs te doen is om de mensen van koffie te voorzien. Kinderen mogen hun spulletjes verkopen op het grasveldje. De kinderen uit de wijk treden op met hun dansgroepje. Daar zijn echte talentjes bij! Wethouder IJff komt de braderie openen.

Tot nu toe zijn er ongeveer 35 kramen maar er zijn nog plekjes vrij. Een kraam huren is nog mogelijk tot 3 september bij Mieke Gerits. Telefoon 0475-317421 of bij Mia van de Beek: 06-22899125

Op zondag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur is het te doen in de Tuyn van Vondel!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906