• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Monika Hensen

Ik voel me thuis in De Huiskamer.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Monika Hensen (56) en Duitse van origine heeft een sympathiek accent maar spreekt goed Nederlands. Monika woont al twaalf jaar in Nederland. Ze is nu ruim drie maanden vrijwilliger in De Huiskamer van de Donderberg.

Waarom ben je in Nederland gaan wonen?

“Dat was ongeveer twaalf jaar geleden in verband met mijn werk. Ik ben automonteur en werkte toen in een autobedrijf. Lassen, schroeven en alles wat er voorkomt. Op dit moment zoek ik werk maar dat is niet gemakkelijk.”

Waarom heb voor vrijwilligerswerk gekozen?

“Omdat ik werkeloos ben maar toch iets wil doen voor de gemeenschap. Voor mij zijn sociale contacten ook belangrijk. Ik woon op de Donderberg in een appartement en wil meer mensen leren kennen. Alleen maar thuis zitten maakt niet vrolijk.” 

Hoe ben je bij dit project terecht gekomen?

“Via de Vrijwilligerscentrale bij Eefje ten Haken. Ik kon kiezen tussen de Kinderopvang of de Woonkamer. Ik ben eens gaan kijken bij de Woonkamer en het beviel mij direct. Ik had het me precies zo voorgesteld.”

Vertel over jouw vrijwilligerswerk?

“Ik help twee keer per week ’s morgens van negen tot twaalf uur. Ik maak koffie en thee met een koekje. Het is altijd gezellig. Beetje praten over de kinderen of werk. Ik ben gastvrouw en probeer mensen op hun gemak te stellen en het gezellig te maken. Mensen moeten zich echt thuis voelen in De Huiskamer.”

Wat heb jij er zelf aan?

“Ik krijg er veel waardering voor terug en voor mijn sociale contacten is het ook heel goed. Ik heb al veel mensen leren kennen die ook op de Donderberg wonen.” 

Wie komen in De Huiskamer?

“In het begin alleen vrouwen. Tegenwoordig nemen sommige vrouwen hun kinderen mee. Ze zijn ook hartelijk welkom. Er komen nu ook af en toe mannen binnen. Het zijn mensen van alle leeftijden. Ze komen echt gewoon voor de gezelligheid. De Huiskamer opent iedere morgen zijn deuren voor de gasten.”

Zijn er ook activiteiten?

“Ja, bijvoorbeeld internationaal koken een keer per maand, Chinees, Duits, Indonesisch, Turks, Italiaans en nog veel meer. We koken een keer per week Nederlandse keuken. Er zijn altijd tussen tien en veertien gasten. Verder is er ook naailes, aerobic en yoga doet men een keer per week op een middag of ’ s avonds. Maar daar help ik niet.” 

Wat maakt het voor jou leuk?

“De mensen zijn leuk, de gasten en ook de vrijwilligers. Ik vind het altijd weer spannend waar over gepraat wordt. We vergaderen geregeld en iedereen kan ideeën inbrengen. Het is fijn dat alles heel ontspannen is, zonder stress. Af en toe is er een uitje, bijvoorbeeld naar de ‘Zwarte Markt’ in België. Inmiddels kent iedereen elkaar in De Huiskamer en ze praten allemaal met elkaar. Het is heel spontaan. We zitten aan een lange tafel en het mooie er van is dat de koffie en thee helemaal gratis zijn.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906