• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Anita Salemans

Een interieur weerspiegelt de ziel
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Anita Salemans (52) en haar echtgenoot Rob maakten precies een jaar geleden een rigoreuze keus. Van een vrijstaand huis in een dorp verhuisden ze naar een appartement op loopafstand van Roermond. Hebben ze ergens spijt van?

Waarom hebben jullie voor een appartement op die locatie gekozen?

Anita: “Wij hebben in Baexem gewoond en hiervoor in Roggel. Oorspronkelijk kom ik uit Noord Brabant. Wij wonen nu op de eerste etage van een appartementencomplex. Het is een klein complex en ligt tegen de stad aan. Daarbij wonen we ook nog midden in de natuur. Toen we in een dorp woonden, miste ik af en toe de stad. De mensen, de gezelligheid, het gemak, even snel naar de stad gaan, te voet of op de fiets.”

Hebben jullie je inrichting aangepast?

“We hebben alle spullen meegenomen. We hebben niet echt iets nieuws gekocht. Alleen de basis moest vernieuwd worden. De vloeren, kleuren op de wand, dat soort dingen. We hebben voor lichtgrijze vloerbedekking gekozen bij de zwarte bank en de accessoires zijn over het algemeen paars. De ruimtes lopen in elkaar over en grijs is neutraal. Mensen kijken wel eens extra naar de inrichting omdat ik van beroep interieurontwerper ben. Ik ben van mening dat een huis laat zien wie je bent en waar je voor staat. Het is helemaal onze eigen smaak. Of iemand het mooi vindt of niet, boeit me niet. Ik heb het lef om mijn eigen droomhuis te creëren.”

Wat vind jij belangrijk in jouw interieur?

“Wij zijn niet in een bepaalde stijl of trend ingericht. In mijn huis ben ik helemaal vrij om te werken met mijn eigen kleuren, weefsels, voorwerpen en herinneringen. Het is een strakke inrichting, een tikkeltje modern aangevuld met kleurige accessoires. Op de muren wel iets bijzonders! Ik heb op een wand Engelse kranten geplakt als behang. Wij zijn anglofielen en gaan geregeld naar Engeland op vakantie. Ik lees graag en we hebben dus een grote boekenkast. In de hal hebben we behang met teksten. We hebben paarse gordijnen.”

Wat is er anders dan vroeger in een huis?

“De afgelopen decennia is er een overgang geweest naar een meer ongedwongen manier van leven. In plaats van duidelijk afgebakende ruimtes bestemd voor een bepaalde activiteit, bestaan onze huizen uit multifunctionele vertrekken die in elkaar overlopen. Ook de tuin of terras worden bij de woonruimte betrokken. In mijn werk kan ik geen groter compliment krijgen dan dat de bewoners merken dat een door mij ingerichte ruimte een positieve invloed heeft op hun stemming.”

Hoe is het jaar in een appartement bevallen?

“Heel erg goed. We hebben natuurlijk altijd vrijstaand gewoond en ik had wel mijn twijfels over zoveel buren in hetzelfde gebouw. Maar vanaf de eerste dag was ik vol verwondering over de lieve, aardige, belangstellende mensen in het complex. Toch is iedereen op zichzelf, we lopen de deur bij elkaar niet plat. Dat zou ik ook niet willen. Maar we maken een praatje als we mekaar tegenkomen. Men is altijd oprecht geïnteresseerd. Ik heb het gevoel dat ik bij iedereen kan aanbellen als ik hulp nodig heb. Dat gevoel willen wij ook terug geven.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906