• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Arezoe en Fatima

We zijn hartsvriendinnen.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Arezoe (12) en Fatima (12) wonen pas drie jaar in Nederland. Arezoe is geboren in Afganistan en Fatima in Peru. Aan hun Nederlands is dat niet te horen maar voelen ze zich in Nederland ook thuis?

Arezoe: Ik weet nog goed dat we hier kwamen wonen. Ik vond het moeilijk in het begin, vooral de taal. We gingen eerst in Ter Apel wonen omdat we status moesten krijgen. Daarna gingen we in Echt wonen in het asielzoekerscentrum. Daar waren we iets langer dan zes maanden. Toen kregen we status, we mochten dus in Nederland blijven. We waren heel erg blij en we kregen een huis in Roermond. Eigenlijk wilden we in Rotterdam wonen maar dat was niet mogelijk. Ik heb nog twee broers en een zus, alle drie ouder dan ik. Mijn oudste broer woont in Maastricht, hij studeert daar. Mijn andere broer en zus wonen nog thuis. Ik voel me Nederlands. Ik wil later wel op vakantie naar Afganistan maar niet wonen. 

Daar zijn de huizen anders. Ze hebben platte daken en zijn meer vierkant. Maar van binnen zijn ze niet heel anders. Wij woonden in Herat, een grote stad. Soms hoorden we bommen vallen.

In Echt was ik al naar school gegaan en in Roermond ook weer. Ik ging naar een soort schakelklas om de taal te leren. Nu zit ik in groep acht. Ik vond het klimaat wel raar in het begin. Soms waren het vier seizoenen in één week. In Afganistan had mijn vader een winkel met naaispullen en zo. Nu gaat hij naar school en mijn moeder ook. Om Nederlands te leren. Dat we hier gingen wonen vond ik niet en wel leuk. We hebben hier gelukkig familie wonen. In het begin voelde ik me hier niet thuis maar nu wel. 

Wat ik heel leuk vind is dansen. Dat is mijn hobby. Mijn beste vriendin Fatima zit ook op dansen, Zumba. Dat doen we iedere woensdag. We hebben ook vaak optredens. Ik doe het nu al twee jaar en ik kan het best goed. Het liefste wil ik later danseres worden. Hip-hop wil ik eigenlijk ook leren maar dat wordt niet gegeven op de dansles. Een andere hobby is zingen en op internet spelletjes doen. Mijn kamer is vooral rose maar dat vind ik eigenlijk kinderachtig. Liever wil ik rood of paars. Ik ben een beetje bang op mijn kamer als het donker is. Daarom zit ik niet veel alleen op mijn kamer. Mijn lievelingseten is frietjes, pizza en spaghetti. Nee, we hebben geen kerstboom, ik ben moslim.

Fatima: Toen ik de eerste keer in Nederland kwam, vond ik het meteen leuk. Toen ik uit het vliegtuig stapte zag ik sneeuw. Het was koud en dat was ik niet gewend. Ik vond de sneeuw heel mooi. Ik kwam met mama naar Nederland en we gingen bij mijn stiefvader en mijn broer wonen. Mijn stiefvader is Nederlander. Mijn hele familie woont in Peru en ik mis ze wel erg. We scaypen wel veel. Als het kan gaan we een keer op vakantie naar Peru. De huizen in Peru hebben platte daken en soms hebben ze een kleur. Wij woonden in Lima, dat is een grote stad. 

Ik vind de Nederlandse taal niet echt moeilijk. Ik werd heel goed geholpen op school en ik heb de schakelklas gedaan. Ik kan iets beter Nederlands spreken dan schrijven. Maar dictee vind ik heel gemakkelijk. School is heel anders dan in Peru. Daar moesten we een uniform aan en het was veel strenger. Hier krijgen we knutselen en in Peru niet. Arezoe en ik zitten naast elkaar in de klas, dat is fijn. Als het heel warm was in Peru moest ik toch een hoofddoek dragen. Nu draag ik geen hoofddoek, wat ik later doe, weet ik nog niet. 

Mijn hobby is ook zumba dansen. Ik zou het wel vaker willen dan een keer per week. Arezoe en ik oefenen samen. Vooral als er een optreden is. We hadden een optreden in café Aad Remunj voor kleine kinderen omdat het Sinterklaas was. Dat is heel goed gegaan. We hebben een kerstboom in huis en soms eten we Peruaans, aardappelen met een soort saus. Ik eet ook heel graag frietjes.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906