• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Mia van den Muijsenberg-Eggels

Ik was hier al gewend voordat ik er kwam wonen!
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Mia van den Muijsenberg-Eggels (74) is geboren in Buggenum. Na vele omzwervingen heeft ze bijna vier jaar geleden gekozen om in Roermond te gaan wonen. Heeft ze daar spijt van?

Vertel iets over uw leven?

Mia: “Ik was de jongste uit een gezin van negen kinderen. Het waren schitterende ouders die hun tijd ver vooruit waren. Ik mocht naar de MULO in de Kloosterwandstraat in Roermond. Toen bedacht ik al dat ik later in Roermond wilde wonen. Na de MULO wilde ik voor onderwijzeres studeren maar mijn moeder werd ziek en ik moest voor mijn moeder gaan zorgen. Inmiddels was mijn vader een SPARwinkel begonnen en ik moest in de winkel helpen. Ik was 16 jaar. Na enkele jaren ontmoette ik mijn eerste man op de kermis in Horn. Hij kwam uit Hoeve bij Breda. Hij had een zaak in landbouwwerktuigen. Wij trouwden en kregen twee zonen. Na enkele jaren huwelijk verongelukte mijn man en ik bleef achter met twee kleine kinderen. Wij woonden inmiddels in Wanrooi. Na enkele jaren ontmoette ik mijn tweede levenspartner en wij bleven 19 jaar samen. We gingen in Kessel wonen en daar heb ik 35 jaar gewoond. Toen ik 50 jaar was, leerde ik op een reünie in Buggenum mijn derde man kennen. Het was mijn vroegere buurman en we zijn ook 19 jaar bij elkaar geweest voordat hij stierf. Dat is nu vijf jaar geleden.”

Hoe kwam u toen terecht in Roermond?

“Ik kwam altijd veel in de schouwburg en ik zag dat daar in de buurt een appartement te koop was. Ik hou van cultuur en ik ga geregeld naar de Oranjerie, Salon Remunj, lezingen over cultuur en literatuur. Ik hou me bezig met klassieke muziek en schilderkunst en kunstgeschiedenis. Ik ben bij de zwemclub en het Vrouwengilde. Ik doe van alles. Samen met mijn zoon Hans ben ik naar dit appartement gaan kijken. Toen ik binnen kwam, dacht ik meteen: ‘dit is het!’ Er lag een parketvloer en er was een keuken, exact hetzelfde als in mijn huis in Kessel. Het was drie jaar eerder helemaal verbouwd. Het uitzicht is fantastisch.”

Hoe bevalt het in de stad?

“Ik heb uitzicht op de stad in diverse richtingen en ervaar de gezellige drukte op het plein. Op zaterdag wordt er vaak muziek gemaakt pal onder mijn balkon. Dus ik krijg geregeld zomaar een serenade! Ik was niet graag buiten de stad blijven wonen omdat ik daar alleen was. Mooi groot huis maar geen mensen om me heen. Nu heb ik alle vriendinnen en faciliteiten in de buurt.”

Hoe bent u ingericht?

“Ik moest keuzes maken. Ik ging van groot naar klein. Het huis in Kessel is nu verhuurd. Ik heb de spullen die ik persé mee wilde nemen, uitgezocht. Ik heb wel bijvoorbeeld een nieuwe slaapkamer gekocht. Ik geniet van de drukte op het plein en in de straten. Als ik niets wil horen doe ik mijn balkondeuren dicht. Als ik leven om me heen wil, ben ik meteen bij het theater, bij het Paradies en bij alle winkels.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906