• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Big brother

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Wij zouden meer onze zegeningen moeten tellen in dit land. Deze zijn talrijk. Waaronder het gegeven dat we mogen klagen, zeuren en zeiken over alles. Er zijn niet veel plekken op aarde waar dit gewoon mag. Onder de zegeningen tel ik dat we gewoon water uit de kraan kunnen drinken. Lekker water. Dat onze gebouwen, wegen en bruggen niet zomaar in elkaar storten. Er zijn er ook voldoende.

We hoeven niet vele kilometers te lopen naar de volgende brug over de rivier. Lopen hoeft helemaal niet. Het openbaar vervoer is prima. Men hoeft zelden te dringen om een plekje in bus of trein. Als er bladeren op de rails liggen, pikt een bus de gestrande passagiers op. Dat is pas service.

Alle Nederlanders kunnen worden aangesloten op internet, tv en telefoon en wat dies meer zij. De ziekenhuizen zijn redelijk tot helemaal goed. Je mag nog kiezen waar je behandeld wilt worden. We zijn allemaal verzekerd voor ziektekosten. Een dure grap, dat weer wel. Maar dan heb je ook wat.

Een bouwvergunning moet je aanvragen. Experts bekijken of het kan en of het plan aan de schoonheidseisen voldoet. Er is toezicht op de voortuintjes. Ze moeten er knap bijliggen. Anders krijg je de hele straat tegen. Bomen mogen niet zomaar gekapt worden. Ook niet als het je bloedeigen boom is of hij een zonsverduistering in je huis veroorzaken.

Een eigen handeltje kun je niet zomaar beginnen. Daar zijn papieren voor nodig. De gemeente beslist of op die plek een toko of kantoor gevestigd kan worden. Je moet een paspoort of identiteitskaart op zak hebben. Daar moet tot volgend jaar een vingerafdruk op staan. Ook als je geen crimineel bent. Weiger je, geen ID-kaart. Ben je wel een crimineel, zijn de straffen licht.

Past een kind niet op een reguliere school, moet de school zich aanpassen aan het kind. Hoe dan ook. Kinderen kunnen geen dagje meer spijbelen. Ze worden ogenblikkelijk gepakt en ook de ouders. Jongeren die hinderlijk rondhangen, worden niet gepakt. Wij mogen zomaar de as van onze dierbare overledenen mee naar huis nemen. Dat mag in veel landen niet. Wij zijn niet verplicht onze kinderen te laten inenten tegen gevaarlijke aandoeningen. Pesten op school mag gewoon niet, ook niet door de leerkracht.

Beste Fiena, zijn het misschien wat erg veel regels?

 

Beste P,

Misschien wel, daarom laat de overheid het u voortaan helemaal zelf uitzoeken.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906