• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Monic Opveld

De Limburgse tradities houden we in ere.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Monic Opveld (52) werd in Roermond geboren, groeide op in Echt en woonde vanaf haar achttiende tot haar zeven en twintigste levensjaar in Roermond. Nu woont ze al vier en twintig jaar in Utrecht. Speelt Limburg nog een rol in haar leven?

Hoe kwam je in Roermond terecht?

Monic: “Ik ging wonen bij mijn toekomstige schoonmoeder. Maar dat wist ik toen nog niet. Er kwam een kamer in haar huis vrij omdat haar zoon in Utrecht ging studeren. Na een tijdje kregen Frans en ik een relatie. We zagen elkaar een keer per zes weken. Wij waren arme studenten en de treinreis was duur. Er bestond nog geen internet, geen mobiele telefoon... Ik studeerde inmiddels in Sittard geschiedenis.”

Heb je nog een goede klik met Roermond?

“Wij komen geregeld naar Roermond. We hebben hier familie en ook nog steeds vrienden. We vieren hier Kerst, Vastelaovend en verjaardagen. Op faceboek houden we ook contact met vrienden en kennissen. We zijn zelfs getrouwd met Vastelaovend. Mijn man en ik spreken Roermonds met elkaar en fifty-fifty dialect en Nederlands met onze twee zonen. Ze verstaan alles en de oudste spreekt een aardig mondje Roermonds dialect.”

Is er verschil tussen de cultuur in Utrecht en Limburg?

“Als ik onze voordeur binnenstap, voelt dit als Limburg. De taal die wij spreken, de muziek en ons huis staat altijd open voor bezoek die blijft mee-eten. De vlaaien die ik zelf bak. Dat gebeurt allemaal in onze woonkeuken aan de grote tafel. Daar kijken onze vrienden in Utrecht soms vreemd van op.”

Vertel iets over je werk?

“Ik ben fondsenwerver voor het Bio Vakantieoord in Arnhem. Dit is een vakantiepark waar families met ernstig gehandicapt kind vakantie kunnen vieren. Daar is alles gemakkelijker omdat alle voorzieningen aanwezig zijn. Ze hoeven eens geen rekening te houden met de handicap. Het is leuk, uitdagend werk.”

Komen jullie ooit terug?

 “Wij fantaseren met nog drie vrienden om een grote carré boerderij te kopen en daar samen te gaan wonen. Later! Deze droom-boerderij ligt heel zeker ergens in Limburg. Ook de warmte van onze familie om ons heen, zou heel leuk zijn.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906