• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Dank je feestelijk

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Kadootjes geven of ontvangen, dat is nog al wat. Het krijgen van een kadootje is voor mij en voor heel veel mensen een moeilijk punt. Je voelt je ongemakkelijk. Betreft het een envelopje met inhoud, moet je het dan open maken in alle openlijkheid? Moet je voorzichtig een kijkje nemen onder uitsluiting van de andere gasten? Of bedank je de gulle gever en legt het weg om het later open te maken, als niemand je ziet? In een ander geval krijg je een kado dat totaal niet je smaak is. Oei, je schrikt en herstelt je snel. Je bedankt uitbundig? Moeilijk, moeilijk.

Een kadootje geven is al net zo moeilijk. Je weet nooit of je de juiste snaar getroffen hebt. Dat zou eigenlijk wel moeten bij intimi. Je kent ze tot door en door? Je kunt het natuurlijk ook oppervlakkig houden en op zeker spelen. Geef een bon, boekenbon, kledingbon, shoppingbon, of een andere bon. Onpersoonlijk? Ja, maar je valt je geen bult. De bon kan altijd doorgegeven worden door de ontvanger!

Soms weet je het heel zeker. Je ziet iets en denkt meteen: dat is echt iets voor die en die. Geweldig als je de spijker op de kop slaat. Onlangs gaf ik mijn twee kleinkinderen een zelf gemaakt schilderijtje. Het maken kostte me bloed, zweet en tranen én onnoemelijk veel plezier. Toen ik mijn eindresultaten aan ze gaf, was hun reactie geweldig. Ze riepen in koor: ‘dat ben ik!!!’ Er viel een last van me af en ik zag dat ze er echt blij mee waren. Mooier kan niet. Stiekem koester ik de hoop dat ze de schilderijtjes zullen koesteren en bewaren. Over 50 jaar kunnen ze hun eigen kleinkinderen laten zien wat hun oma voor hun maakte...

Ik kan me enkele geweldige kadootjes herinneren die ik ooit kreeg van mijn kinderen. Voor Moederdag kreeg ik in een grijs verleden een zelf geplukt veldboeket. Ik had wel eens gezegd dat ik dat de allermooiste bloemen vond. Voor mijn verjaardag kreeg ik ooit een liter verse melk rechtstreeks van de koe. Ik had mijn kinderen verteld over een vakantie op een boerderij toen ik kind was en van de onovertroffen verse melk. Mijn stadskinderen waren naar een boerderij gegaan en hadden een liter melk gekocht. Dat zijn pareltjes die ik nooit zal vergeten.

 

Beste G,

De mooiste kadootjes hebben niets met geld te maken.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906