• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Muggenzifter

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mensen noemen mij een muggenzifter. Dat vind ik onterecht. Sommige dingen luisteren nauw. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je van het ene of van een andere bloem of plant houdt. Als iemand mij lelies cadeau doet, kan ik wel huilen. Niet alleen omdat ik die bloemen niet mooi vind maar ook omdat de gever mij slecht kent.

In huizen van vrienden en familie doen sommige meubelstukken mij pijn in de ogen. Smaken verschillen, dat is prima. Als het geheel maar klopt. Spullen die lijken op het origineel maar op het oog op kleine punten afwijken, zijn mij een doorn in het oog. Andere mensen zeggen al snel, wat geeft dat? Voor mij geeft dat veel.

Wat is mooi, wat is verantwoord? Goede ontwerpen van huizen, meubels, accessoires kunnen een lust voor het oog zijn. Een ontwerp dat klopt wil je nooit meer kwijt. Ook al raakt het uit de mode, de schoonheid blijft en kan zelfs ontroeren. Er bestaat goede en foute kitsch. Soms wordt foute kitsch goed. Nooit iets dat bijna niet te onderscheiden is van echt, nét echt. Dat is echt fout. Een nepper moet er uitzien als een nepper. Ik heb iets tegen laminaat. Het ziet er uit als hout maar is helemaal van plastic gemaakt. Wie wil er nu een plastic vloer?

Het gevolg is dat ik vaak dingen niet mooi vind die mijn vrienden prachtig vinden. Van de andere kant vinden ze niks aan mijn geweldige industriële lamp uit Frankrijk. Hij is beschadigd door gebruik gedurende tientallen jaren. In mijn huis geen spullen van dat grote meubelmerk uit Zweden. Niet omdat ik het niet mooi vind. Het zijn vaak geweldig leuke meubels en gebruiksvoorwerpen. Te leuk en te mooi. Niemand doet meer moeite om zelf iets te bedenken. Je gaat naar zo’n enorme meubelhal en komt met een wagen volgeladen thuis met alleen maar leuke spullen. Je kunt kopen wat je wilt, altijd goed. Niet denken maar gewoon kopen en inladen.

Op tv stikt het van de programma’s waarin mensen niet weten hoe ze hun huis moeten inrichten. Daar moeten specialisten aan te pas komen. Zij denken voor deze mensen en gek genoeg raken ze altijd hun smaak. Alleen wisten deze mensen van tevoren niet dat ze smaak hadden.

 

Beste P,

Smakeloos is ook een smaak.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906