• IEDER ZIJN VAK

Pandjesbaas en Juwelier

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Birgit Schäfer (35) is een ondernemend type. Ze is graag eigen baas en regelt haar zaakjes prima. Ze komt eigenlijk uit de horeca, ze heeft een eigen restaurant gehad. Op een gegeven moment heeft ze een andere weg ingeslagen. Ze is moeder van een dochter en ze heeft een vriend. Dit jaar gaan ze trouwen.

Hoe ben je op het idee gekomen om pandjesbaas te worden?

Birgit: “Mijn vader en moeder hadden altijd al een pandjeshuis in Sittard. Dus ik ben er mee opgegroeid. Mijn ouders waren de eersten in Limburg. Pandjeshuis heet het in de volksmond, eigenlijk heet het een Huis van Belening.”

Waarom in Roermond?

“Eigenlijk per toeval. Ik was pas de tweede keer in Roermond en wandelde op een zondag door de stad. Het was gezellig druk. Ook zag een mooie panden voor een pandjeshuis annex juwelier. Ik ben bij de makelaar gaan informeren en ben nu helemaal blij met mijn mooie pand. De mensen in Roermond zijn erg aardig.”

Hoe werkt het?

“Mensen krijgen vaak bij de bank geen krediet meer omdat ze bijvoorbeeld in de schuldsanering zijn maar misschien wel nog waardevolle spullen hebben uit een erfenis. Verkopen van deze spullen is te emotioneel. In zo’n situatie kunnen de mensen bij ons terecht. Wij geven geld voor hun sieraden of andere spullen die een zekere waarde vertegenwoordigen. Dus geen oude computer. Soms strijk ik over mijn hart en uit medelijden neem ik dan toch spullen tegen een bepaald bedrag. Maar dat is niet erg zakelijk van mij!”

Hoe gaat het verder?

“Men kan bij mij gedurende drie maanden de spullen belenen. Daar betaalt men rente over. Na drie maanden kan men met nog drie maanden verlengen. Men betaalt rente over het bedrag dat ze geleend hebben. Daarna kan men nog maximaal negen maanden verlengen mits de rente betaald wordt. Na de afgesproken datum krijgen de mensen hun spullen terug en ik mijn geleende geld.”

Kom je moeilijke gevallen tegen?

“Ja, bijvoorbeeld als er geld voor een begrafenis geleend wordt. Dan strijk ik wel eens over mijn hart en verleng nog eens de kredietperiode. De rente bedraagt over drie maanden 10 procent. Niet per maand maar over de hele drie maanden. Als iemand maar een maand wil verlengen, reken ik maar 5 procent rente.”

Heb je ook hele dure dingen in je zaak?

“Nou en of. Ik heb wel eens een auto of camper of een boot als pand. Maar ook merkhorloges van 25.000 euro. “

Merk jij dat het met de economie slechter gaat?

“Mensen die voor de crisis veel geld hadden en dure spullen aanschaften, moeten het nu met duidelijk minder geld doen. Spullen die het eerste gemist kunnen worden zijn horloges en sieraden. Zij verkopen hun goud dan aan mij. Ik ben ook juwelier en koop en verkoop tweede hands sieraden. Ik ga heel secuur na waar de sieraden vandaan komen. Dus het serienummer, tekenen van onderhoud en ik schrijf het nummer van het paspoort op van de verkoper. Daarbij tekenen we allebei een verkoopovereenkomst. Dat is verplicht om te voorkomen dat ik gestolen sieraden inkoop.”

Het je het druk?

“Ik dacht van tevoren dat de drukte wel mee zou vallen omdat ik net nieuw was. Het zou eerst allemaal moeten gaan draaien. Maar het loopt boven verwachting. Ik ben gewend om in de horeca in mijn restaurant 90 uur per week te weken. Dat kon niet meer vanwege mijn gezondheid. Maar ik ben niet iemand die op de bank gaat zitten en in mijn nieuwe beroep heb ik de stress achter me gelaten.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906