• IEDER ZIJN VAK

LnB Motion

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ingrid Frenken (49) is overtuigd van haar bewegingsleer. Goed voor het lichaam en goed voor de geest.

Begin maar bij het begin te vertellen?

Ingrid: “ LnB Motion is een gerichte bewegingsleer die georiënteerd is op onze evolutionaire ontwikkeling. Dat houdt in dat bewegingen zo aangepast zijn dat het gewricht iedere keer in een optimale functie bewogen wordt.”

Dat moet je nader uitleggen?

“In onze moderne maatschappij gebeuren alle bewegingen vóór ons. Wij draaien ons naar de beweging toe in plaats van bijvoorbeeld achter ons te reiken. Onze armen helemaal naar achteren te draaien om iets te pakken of te doen. Deze bewegingsleer is er op gericht dat we het lichaam weer zo bewegen zoals het van oorsprong bedoeld is. Het complete bewegingspalet gebruiken.”

Heeft ons lichaam zich inmiddels niet aangepast?

“In zo’n korte tijd is dat niet gelukt. De mens heeft zich in 35 miljoen jaar ontwikkeld en pas de laatste 200 jaar is ons bewegingspatroon volkomen veranderd. Over de hele lijn is dat een verwaarloosbare tijd. Wij bewegen ons nog voornamelijk zittend.”

Wat zijn de gevolgen van het niet goed bewegen?

“De gevolgen zijn steeds meer pijnklachten. Lage rugklachten, nek- schouderklachten, elleboogklachten. Maar de belangrijkste klachten zijn toch de rugklachten. Dat heeft vooral te maken met onze slechte houding tijdens het zitten. In elkaar gedoken. Bijvoorbeeld de buikspieren rakend verkort. Als er meer van de buikspieren verlangd wordt, volgen pijnklachten. De schouders zijn naar voren getrokken. De borstruimte is verkleind en benauwd. Ook hier worden de spieren korter. Gevolg is dat als men de trap naar bovenneemt, geen lucht krijgt.”

Vertel iets meer over LnB Motion?

“LnB Motion is pijnbestrijdingstherapie en bewegingsleer volgens Liebscher & Bracht in combinatie met de gezondheidstherapie van Dr. Petra Bracht. LnB Motion is geschikt als preventie of als revalidatie na een ziekte, ongeval of operatie. De leer draagt bij aan een pijnvrije maximale beweeglijkheid van de gewrichten.”

Hoe pak je een en ander aan?

“Hele spierkettingen worden geactiveerd. Een spierketting bestaat uit een aantal spieren die in de juiste volgorde moeten functioneren. Als een spier verkort is omdat ik deze niet gebruik moeten andere spieren deze functie overnemen. Dan krijg je geen vloeiende beweging. Wij trainen dat er weer vloeiende bewegingen komen en alle spieren gebruikt worden. De oefeningen worden in een heel rustig tempo toegepast. Men is heel bewust met alle bewegingen bezig. Zelfs ieder vingerkootje krijgt volledige aandacht.”

Is het aan leeftijd gebonden?

“Deze bewegingsleer is er zowel voor de sportievelingen, de niet sportieven van alle leeftijden. Maar vooral voor mensen die pijn lijden.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906