• IEDER ZIJN VAK

Slaap-adviseur

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Martien Peeters (56) is van beroep verpleegkundige maar hij gaat een stapje verder. Hij is begaan met mensen die slecht slapen en wil hun een aantal mogelijkheden aanreiken om hun nachtrust te verbeteren.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Martien: “Slapen is de basis van ons leven. De meeste mensen slapen niet goed. Ook al denken ze vaak van wel. Mensen bereiden zich tijdens hun slaap voor op de volgende dag. Als we goed slapen kan het lichaam goed functioneren gedurende 16 tot 18 uur. Veel mensen stappen ’s morgens al moe uit bed. Mensen met slaapstoornissen liggen vaak wakker, transpireren veel. Tijdens de slaap wordt de hormoonhuishouding weer op peil gebracht, het immuunsysteem wordt weer opgepept. Ook worden allerlei stofjes in onze hersenen tijdens de slaap opnieuw aangemaakt. Worden deze niet voldoende aangemaakt, zullen mensen dat op het einde van de dag merken doordat men sneller geïrriteerd raakt.”

Wie slapen slecht?

“Er is een groep met doorbloedingsstoornissen zoals mensen met tintelende vingers, kramp in de benen. Een andere groep zijn mensen met problemen in de wervelkolom en alles wat draait en scharniert in het lichaam. Dat zijn mensen met bijvoorbeeld artritis, of reuma. Daarnaast zijn er mensen met ademhalingsstoornissen zoals slaap apneu en allergieën. Meestal een allergie voor de huisstofmijt.”

Welke zijn de gevolgen van slecht slapen?

“Driekwart van alle ziektes zijn terug te voeren op een verkeerde of slechte slaap. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook dementie wordt bevorderd door slaapstoornissen.”

Wat is er aan te doen?

“Belangrijk is om te achterhalen wat precies de oorzaak van een slechte slaap is. De juiste matras en bedbodem is de eerste stap. Zorg voor een schone omgeving zonder storing van buitenaf zoals lichtinval of lawaai. Gevoelige mensen kunnen beter geen tv-toestel op de slaapkamer hebben. Nachtkleding moet licht en ademend zijn.”

Wat nog meer?

“In plaats van naar slaappillen te grijpen, een geschikte kruidenthee drinken voor het slapen gaan. De juiste voeding is ook van invloed. s ’Avonds geen vette hapjes, weinig zout en niet te veel eten. Vermijd opwinding, ruzie of discussies voor het slapen. Het is goed om 20 tot 30 keer per nacht van houding te wisselen. Veel mensen draaien tussen 70 en 150 keer per nacht. Dat is te veel. Een goed orthopedisch slaapsysteem bevordert de rust.”

Wat adviseer jij?

“Ik adviseer een orthopedisch slaapsysteem en het toepassen van bepaalde alpenkruiden. De kruiden zorgen voor een betere doorbloeding en versterken het immuunsysteem. Dit slaapsysteem en de kruiden zorgen er voor dat het lichaam zich 100 % kan herstellen en op die manier de energie opbouwt om de dag aan te kunnen.”

Waarom zet je je in voor mensen met slaapproblemen?

“Ik ben verpleegkundige en gezondheid is mijn passie. Wij hebben maar één lichaam, daar moeten we zuinig op zijn. Ik ben terecht gekomen bij goed slapen omdat dit eigenlijk de basis is. Ik heb me verdiept in dit slaapsysteem dat ik nu vertegenwoordig. Ik wijs mensen op de mogelijkheid hun slaap te verbeteren. Ik leg in ongeveer anderhalf uur uit hoe ze dat kunnen bereiken. Wat ze met deze unieke en gratis informatie doen, dat is hun eigen verantwoordelijkheid.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906