• IEDER ZIJN VAK

Galerie-winkel

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Carian Eijck (46) runt haar eigen galerie annex winkel in Roermond. In haar eigen huis vlak bij het vroegere museum nu het Cuypershuis, dat binnenkort weer zijn deuren opent. Ze heeft ook nog een gezin met man en drie opgroeiende tieners. Een passie voor sieraden heeft ze al bijna haar hele leven.

Wat is een galerie-winkel?

Carian: “In een galerie exposeren kunstenaars hun werk gedurende een bepaalde tijd. Als er een kunstwerk verkocht wordt, krijgt de galeriehouder een bepaald aantal procenten van de verkoopprijs. Gewoonlijk koopt een galeriehouder geen werk aan. Dat is bij mij ook zo. Maar daarnaast koop ik een klein gedeelte van mijn collectie wel zelf in. Bijvoorbeeld een Spaans sieradenmerk. Ook andere spullen die ik graag in mijn basiscollectie wil aanbieden, koop ik in. Ik reis graag en als ik tijdens mijn vakantie spullen tegenkom die ik mooi vind, koop ik ze gewoon.”

Wie exposeren bij jou?

“De nadruk ligt op sieraden. Dat is mijn ding. Het zijn kunstenaars uit het hele land maar vooral toch uit deze omgeving. Er heeft bij mij ook al eens iemand uit het buitenland geëxposeerd. Ik had hem tijdens een vakantie leren kennen en gewoon gevraagd of hij wilde exposeren. Maar ik geef ook schilders de kans om hun werk te laten zien. Of iemand die mooie tassen of beelden maakt. Voorwaarde is dat het werk een eigen stijl uitstraalt, apart is.”

Vertel iets over de sieraden?

“De materialen waarvan de sieraden gemaakt zijn, kunnen heel verschillend zijn. Ik heb al sieraden gehad van leer, papier, cradle tot cradle van pakken melk en frisdrank, van LP’s, hout en natuurlijk van verschillende metalen.”

Hoe kom je aan je kunstenaars?

“Soms komen ze binnen en laten hun werk zien, soms zoek ik contact omdat hun werk mij aanspreekt. Ik wil wel een bepaalde stijl uitdragen. Ik neem niet alles! Ik verkoop niet wat ik zelf niet mooi vind. De sieraden moeten van goed niveau zijn. Kwaliteit hebben. De stijl van de maker moet herkenbaar zijn.”

Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen?

“Ik bezoek geregeld andere galerieën en sieradenbeurzen. In Eindhoven is een mooie beurs en in Amsterdam is jaarlijks een expositie van sieradenmakers uit de hele wereld. Ik neem visitekaartjes van kunstenaars mee en stuur hun vervolgens een mail of ze bij mij willen exposeren. Meestal krijg ik antwoord. Dat is heel leuk. Voordeel van kunstenaars uit de buurt is dat ze vaak klanten meebrengen. Mijn galerie verkeert nog in de opbouwfase.”

Wanneer en hoe is alles begonnen?

“In september drie jaar geleden ben ik open gegaan. Het was een droom van mij. Ik ben altijd werkzaam geweest in de mode en het kappersvak. Sieraden waren altijd een tic van mij. Ik ben gaan bedenken hoe ik een galerie kon opzetten. Een pand huren was een te groot risico maar ons huis is eigenlijk heel geschikt. Het huis is groot en we kunnen best een ruimte missen. De voorkamer heb ik nu ingericht als galerie. Een prima ruimte. Mensen die het museum bezoeken, komen langs mijn galerie en dat is gunstig.”

Hoe trek je kopers en kijkers?

“Ik ben drie dagen per week open. Ik leg op zoveel mogelijk plaatsen flyers en laat me op veel plekken zien. Ik bazuin overal uit dat mijn galerie bestaat. Voor te veel mensen is een galerie nog te hoogdrempelig. Dat vind ik jammer. Bij mij zijn mensen heel welkom die alleen komen kijken. Op die manier zien ze vanzelf dat alles heel betaalbaar is.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906