• IEDER ZIJN VAK

Fotograaf in opleiding

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Andreas Görtz (18) heeft niet één passie maar zelfs twee! Fotografie en muziek. Met allebei wil hij bekend worden en daardoor veel van de wereld zien en ervaringen opdoen. Om deze droom te realiseren wil hij eerst nog veel leren. Dat doet hij door op zijn stageplek alles er uit te halen wat er in zit. En dat is veel volgens hem zelf.

Vertel iets over je studie?

“Ik studeer ‘Audio visueel’ in Heerlen op het Arcus College. Daar krijg je alle disciplines in het eerste jaar zoals camerawerk, fotografie, audio, licht, cd’s bewerking. Na het eerste jaar moet je al kiezen en ik heb fotografie gekozen. Het trekt mij heel erg aan omdat ik dan mijn eigen beeld kan creëren, bepaalde momenten vastleggen. Het is tegenwoordig een heel andere studie dan vroeger. Geen donkere kamers meer en gedoe met chemicaliën Dat ken ik helemaal niet. Dat lijkt me wel heel leuk om eens te doen. Wij werken alleen maar digitaal. Nu kunnen we overal werken als we onze laptop bij ons hebben. De foto’s kunnen in minder dan geen tijd op de juiste plek overal ter wereld zijn.”

Wat wil je bereiken in je beroep?

“Ik heb eigenlijk twee dromen. Ik zou een fotograaf willen worden die naar veel landen gaat. Dat zou ik super-vet vinden. Een andere passie van mij zijn extreem sports. Ik ben derde van Nederland geworden met indoor-skate. Jammer genoeg heb ik een blessure opgelopen waardoor ik moest stoppen. Ik zou het liefste bij Red Bull fotograferen. Eigenlijk was muziek altijd mijn eerste liefde maar nu staat fotografie toch wel op de eerste plaats. Ik maak muziek onder de naam van Low5Sudio’s. Dat is hip-hop en Dubstep. Ik weet natuurlijk niet hoe het is om in oorlogsgebieden te fotograferen. Ik denk dat ik wel heel bang zou zijn. Toch zou ik die ervaring willen meemaken zoals Mike Downs, waarbij ik stage loop, heeft gehad.”

Hoe verloopt je stage periode?

“Ik zit nu in mijn eerste stage periode en die doe ik bij Mike Downs. Ik heb anderhalf jaar theoretische les achter de rug op school. Ik hoef niet terug naar school tot het einde van het jaar. Daarna moet ik terug voor algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Verder loop ik dan weer stage om praktische ervaring op te doen. Ik loop liever stage dan op school lessen te volgen. Ik ben nu twee maanden bij Mike.”

Hoe bevalt dat?

“Heel goed. Hij heeft me veel geleerd en geweldig geholpen. Mike heeft diverse opdrachtgevers op heel verschillend gebied. Daarbij is hij bezig om zijn eigen bedrijf op te zetten, Urban-eye.”

Welk soort bedrijf?

“De bedoeling is dat fotografen in alle landen van de wereld, beloont worden op een fair-trade manier. Dus zij krijgen eenzelfde bedrag voor hun foto’s als westerse fotografen. Het bedrijf biedt de foto’s te koop aan bij persbureau’s, kranten en bladen, tegen een eerlijke betaling. Daarbij gaat Urban-Eye fotografen stimuleren mee te doen. Er worden nu 1750 fotografen gezocht, gemiddeld negen fotografen per land. Deze fotografen hebben geen opleiding nodig. Als ze een camera bezitten en weten hoe ze een gebeurtenis moeten vastleggen, is dat voldoende. Deze gebeurtenissen kunnen van alles zijn. Van de geboorte van een kind tot een waterput graven in de woestijn tot het vastleggen van het verloop van de verkiezingen in hun land. Ze fotograferen of filmen wat er in hun regio op dat moment interessant is. Dat kunnen kleine, plaatselijke feesten zijn maar ook oorlog. Tegenwoordig is het zo dat deze fotografen hun werk afstaan en er niets voor terug krijgen. Dat is niet eerlijk en Urban-eye wil stimuleren dat deze fotografen van de inkomsten van hun foto’s kunnen leven. Een ander voordeel is dat er al fotografen ter plekke zijn en hun foto’s op de snelste manier bij de klant zijn.”

Leer je meer dan alleen fotograferen?

“Ik leer het vak en ik denk na over wat ik precies na mijn opleiding ga doen. Het vak van fotograaf wordt steeds moeilijker. Ik mag nu de geboorte meemaken van een nieuw concept bij Mike. Wat er allemaal bij komt kijken. Ik mag bij het brainstormen aanwezig zijn en ook zelf meedenken. Er zijn nu vijf personen uit diverse disciplines die meedenken. Ik vind het helemaal geweldig en het liefste wil ik altijd bij Mike blijven. Ik wil geen andere stage volgend jaar. Trouwens mijn stagebegeleider vindt dat ik een super goede stageplaats heb omdat ik niet alleen de technische kant van het fotograferen leer maar ook de financiële kant. Ik leer facturen maken en ook hoe ik een klant moet benaderen en de afwikkeling moet doen. Ik ben al twee keer alleen naar een klant geweest. Dat vond ik best wel eng.”

Heeft het vak van fotograaf toekomst?

“Eigenlijk zijn er teveel fotografen en daarbij fotografeert iedereen tegenwoordig. Mike wil met zijn bedrijf duurzaamheid bereiken in het beroep. Doordat fotografen overal ter wereld gestimuleerd worden hun werk serieus te nemen en een eerlijke prijs bedingen, kunnen ze zichzelf bedruipen. Er zijn al twee fotografen in Pakistan voor ons aan het werk, een in Palm Beach, een in New York en een in Frankfurt. Daarbij zijn we nog niet eens online en ze hadden toch al van ons gehoord.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906