• IEDER ZIJN VAK

Acupuncturist en Tuina-therapeut

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wendy Smeets (42) neemt haar vak serieus en heeft een studie van vier jaar afgesloten in Nijmegen. Zij wil zo goed mogelijk onderlegd zijn om de beste hulp te kunnen bieden aan mensen met klachten van allerlei aard.

Wat doe je precies?

Wendy: “Acupunctuur en Tuina hebben dezelfde basis, namelijk de Chinese geneeswijze. Daarbij kun je drie hoofdgroepen onderscheiden: acupunctuur, daarbij worden de klachten via de meridianen behandeld met behulp van naalden. De tweede groep is de kwaal met kruiden verlichten en de derde groep is tuina, daarbij worden manuele technieken toegepast. Dus massage.”

Welke klachten behandel jij?

“Men hoeft geen specifieke klachten te hebben maar kan zich preventief laten behandelen. Niemand is helemaal perfect in balans. Er zijn ook cliënten die voor een ‘onderhoudsbeurt’ bij mij komen. Even laten bekijken hoe het gaat. Ik voel de pols, ik kijk naar de tong en ik kijk naar de algehele balans. Wat heeft de cliënt op dit moment nodig. De klachten waarmee mensen bij mij komen zijn heel divers. Burn-out komt veel voor. Mensen die willen afvallen, vrouwen met menstruele klachten, overgangsklachten, heel veel pijnklachten, migraine, hooikoorts, kinderen met ADHD. Maar ook kinderen die geen rust vinden, slecht slapen. Mensen met exzeem en mensen met te weinig energie. Eigenlijk alles wat te maken heeft met een dis-balans in het lichaam.”

Is er iets dat je niet kunt behandelen?

“Ik kan inderdaad niet alles behandelen. Maar heel veel klachten kan ik uiteindelijk terugbrengen naar een eenvoudig Chinees patroon. Ik kan soms klachten verminderen. Niet altijd. Soms kan ik niets doen. Dat geef ik dan eerlijk toe. Er zijn mensen die totaal niet reageren op mijn behandeling. Dat is heel frustrerend. Dat betekent dat ik na enkele behandelingen moet zeggen dat ik niets voor degene kan betekenen. Soms is het zo dat mensen zeggen dat ze er niets aan hebben gehad. Evaluerend blijkt dan dat er kleinere klachten minder zijn geworden.”

Wat kom je geregeld tegen.

“Dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun lichaam. Ze leven alleen in hun hoofd en vergeten dat het ‘onderste deel’ van hun lichaam hun materiaal en hun werktuig is. Als je lichaam niets meer doet, kun je denken wat je wil. Dat helpt niet.”

Waarom ben je dit gaan doen?

“Ik ben vroeger zelf in aanraking met acupunctuur gekomen in verband met mijn rugklachten. Daarbij wilde ik altijd met mensen werken. Ik krijg zoveel terug van mensen. Dat is helemaal geweldig! Op een gegeven moment werd ik afgekeurd voor het werk dat ik deed. Toen werd mijn keus duidelijk. Het heeft zo moeten zijn.”

Wat was er nodig om acupuncturist te worden?

“Ik moest de stoute schoenen aantrekken en de studie beginnen. Daar zag ik erg tegen op. Ik heb vier jaar gestudeerd aan de Academie Qing-Bay in Nijmegen. Vervolgens ben je nog verplicht om de eenjarige HBO-opleiding westerse medische basiskennis te doen. Deze is nodig zodat mijn cliënten hun behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen krijgen. Ik ben aangesloten bij een beroepsvereniging die de voorwaarde stelt dat er een jaarlijkse bijscholing van zes dagen gedaan wordt. Op die manier blijft een bepaalde kwaliteit gewaarborgd.”

Waarom een eigen praktijk?

“Ik wilde een praktijk aan huis omdat ik er altijd wilde zijn voor mijn dochter Michelle. Ik kan op die manier mijn eigen tijd indelen. Ik heb mijn praktijkruimte gezellig ingericht zodat mensen zich op hun gemak kunnen voelen. Geen ziekenhuissfeer!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906