• IEDER ZIJN VAK

Beheerders van een digitale handelsplaats

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Willy (60) en Angelique (39) van de Rijt zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Zij willen werken en hebben een nieuwe bezigheid aangeboord.

Leg uit wat de bedoeling van deze digitale handelsplaats is?

Willy: “Deze handelsplaats kun je vergelijken met Marktplaats. De Nederlandse site waar mensen hun goederen te koop aanbieden. Onze handelsplaats is speciaal op Roermond (Swalmen, Asenray, Boukoul, Leeuwen, Herten) en Beesel gericht. Bij ons kunnen particuliere bewoners van Roermond en Beesel gratis hun spullen aanbieden.”

Hoe kunnen jullie daar van leven?

Willy: “Particulieren plaatsen hun advertenties gratis. Men kan zoveel advertenties plaatsen als men wil. Daarentegen kunnen de middenstand en de bedrijven van Roermond tegen betaling adverteren in de vorm van een banner, een button of een promobloc. Angelique en ik zijn in april gestart met het beheren van de site.”

Hoe verdienen jullie er aan?

Angelique: “Onze verdiensten halen we uit de advertenties van de middenstanders en bedrijven. Ik maak de banners. De adverteerders leveren hun logo en of teksten en foto’s aan en ik maak daar een banner van. We hebben samen een cursus gevolgd om dat te leren. Daarnaast hebben we ook de facturering geleerd en hoe de verkoop in z’n werk gaat.”

Hoe zijn jullie in deze business verzeild geraakt?

Willy: “Ik heb ruim 35 jaar bij Nedcar in Born gewerkt als rayonleider. In 2006 heb ik me laten uitkopen omdat de zaken daar niet goed gingen. Na twee jaar in de WW ben ik een opleiding als rij-instructeur gevolgd. Ik heb gewerkt als rij-instructeur in Maastricht en Venlo. Op een geven moment werd mijn contract niet verlengt omdat het leerlingenbestand terug liep. Toen ben ik op zoek gegaan naar ander werk en per toeval hoorde in van Koopplein.”

Hadden jullie al affiniteit met computers?

Angelique: “We hadden wel al verstand van computers. Om de banners te kunnen maken is software beschikbaar. Op de cursus is ons het werken daarmee helemaal uitgelegd. Ik voer uit wat de adverteerder in gedachten heeft.”

Is er een centrale organisatie?

Willy: “De centrale organisatie is op Texel en deze organisatie heeft landelijk haar licentiehouders. In Limburg is dat inmiddels in Venray, Horst aan de Maas, Weert en Roermond. De bedoeling is dat deze organisatie blijft groeien tot heel Nederland voorzien is. Op dit moment zijn er ongeveer 55 licentiehouders in Nederland. Alle houders bestrijken hun eigen gebied.”

Hoe gaat het tot nu toe?

Angelique: “We hebben vanaf een april tot nu 1100 advertenties van particulieren op onze website. Dat is heel netjes. We bedenken ook acties voor onze adverteerders. Bijvoorbeeld in mei hebben we een heel staats-lot verloot onder de adverteerders. Deze acties verzinnen we zelf. Wij vragen adverteerders om een prijs te verloten en wij vermelden dan bij de actie: deze prijs wordt aangeboden door....Soms betalen we de prijs zelf.”

Wat kan er nog meer op de site?

Willy: “Ook geboorten, jubilea en huwelijksadvertenties zijn gratis.”

Angelique: “Op die manier krijgen we veel bezoekers op de site en dat is weer gunstig voor de middenstand en bedrijven die adverteren. Wij werken er aan dat onze site steeds meer bekendheid krijgt.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906