• IEDER ZIJN VAK

Woonbegeleider

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Peter Brinxma (33) werkt sinds anderhalf jaar als woonbegeleider bij het voormalig

CAD (Consultatie Alcohol en Drugs).

Sinds 01-01-2004 GGZ-groep Verslavingszorgcircuit Noord en Midden-Limburg, locatie Roermond

Hij heeft het HOP-project weer opnieuw opgestart omdat er veel vraag naar was. Hiervoor heeft hij zes jaar als straathoekwerker gewerkt. Deze baan werd weggesaneerd.

 

Wat houdt het HOP-project precies in?

Peter: “In het HOP-project begeleidt ik mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs. Zij krijgen een kans om zelfstandig in een huis te wonen. ( Dit is vaak een laatste kans)

In het eerste jaar heb ik heel veel tijd moeten steken in netwerken, laten zien dat het project de moeite waard is. Dus woningverenigingen kunnen bij klachten mij altijd bellen. Als mensen op het punt staan uit huis gezet te worden ga ik bekijken wat we nog kunnen doen. Vaak gaat het om overlast en huurachterstand.“

 

Wat is een groot struikelblok voor deze mensen?

Peter:” Deze mensen hebben een huis en anderen niet. Dus er komen veel mensen op bezoek en die blijven ook slapen. Die bezoek veroorzaakt vaak de overlast en niet de persoon in kwestie. Degene wie het huis eigenlijk bewoont durft geen ‘nee’ te zeggen tegen de aanloop van ‘vrienden en bekenden’.”

 

Hoe help jij deze mensen?

“Als de bouwvereniging mij belt voor begeleiding dan staan ze eigenlijk al op het punt om uitgezet te worden. Ze hebben dan al tig waarschuwingen gehad. Dan ben ik vaak het enige redmiddel voor die klant. Dan moet hij of zij zich bij het CAD laten inschrijven. Dan inventariseren we de problemen en het is heel duidelijk dat het HOP-project echt de aller-allerlaatste kans is op een huis.”

 

Hoe werk je samen met de bouwverenigingen?

De bouwverenigingen zijn toch wel sociaal voelend. Tja, in sommige gevallen is het écht afgelopen. Maar over het algemeen kan ik goed samenwerken met de bouwverenigingen. We hebben kortgeleden een aantal huizen toegewezen gekregen van Wonen Zuid, een gevolg van onze prettige samenwerking. Kijk, als zij bellen vanwege overlast onderneem ik direct actie. Dat is in goede aarde gevallen. We hebben nu 10 of 11 woningen (In Roermond, Weert en Posterholt) van verschillende bouwverenigingen”

 

Hoe bevalt je werk?

“Heel goed, wel hektisch. Ik zit veel in de auto, maak veel kilometers. Daarnaast moet ik registreren en de boekhouding doen en alle huren incasseren. Het is inderdaad een drukke baan en ook solistisch. Ik werk veel alleen. Maar ik vind het een uitdaging!”

 

Wat vind je moeilijk?

“ Ik weet nooit of een klant de waarheid spreekt. Maar dat is eigenijk niet het belangrijkste. Als iemand op het punt staat uit huis gezet te worden dan kan ik afspraken met hem maken en ik kan hem alleen op zijn daden afrekenen. Als hij zich niet aan afspraken houdt en niet doet wat ik vraag, is dat niet gunstig voor hem.”

 

Hoe kunnen alcohol en drugsverslaafden functioneren?

“ Ongeveer eenderde van de geregistreerde verslaafden hebben een baan en wonen zelfstandig. Een andere groep hebben een uitkering van Sociale Dienst of het GAK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906