• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Niet normaal

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Alle soorten sport zijn aan mij niet besteed. Ik begrijp gewoon niet wat er leuk aan is. Niet om te beoefenen en niet om naar te kijken. Ik zwom in het verleden graag (nu ben ik oud en gebrekkig, maar absoluut niet in een cementen bak vol chloor. Baantjes trekken, dat is toch helemaal niks. Ik spartelde graag in bijvoorbeeld de Peel of in een baggergat. Laat mij niet rennen. Wandelen weer wel. In een mooi natuurgebied of rondom de stad. Niet te lang, een tot hoogstens anderhalf uur was genoeg. Tegenwoordig ben ik oud en tot niet veel meer in staat. Ik breng veel tijd door in mijn rolstoel. Dat het zover gekomen is, komt misschien omdat ik niet sportte. Het is voor mij een raadsel waarom volwassen mensen achter een bal aanrennen. Als ze een wedstrijd gewonnen hebben voelen ze zich een held. Voetballers die scoren zijn wereldsterren. Ze worden beloond met veel, heel veel geld en aanzien. Deze status kan een mens niet dragen zonder zich vreemd te gaan gedragen. Ik heb laatst voor het eerst naar Jos Verstappen gekeken. Dat was ronduit slaapverwekkend. Ook de onmenselijke kilometers rennen en jezelf helemaal uitputten. Dat kan toch niet gezond zijn. Een van de gemeenste sporten vind ik boksen. Je gaat een ander toch niet tot bloedens toe slaan of zo vaak tegen zijn hoofd beuken tot hersenschade ontstaat. De sportfanaten die voetbal voor de buis zitten te kijken met een biertje en een vette hap. Al dan niet uitgedost in een oranje outfit. Ze raken niet uitgepraat over de vermeende heldhaftige daden van hun club. De strijdende clubs tuigen elkaar af uit pure frustratie omdat ze verloren hebben. Fanaten voelen zich een hele piet als ze in een stadion een rookbom gooien. Ja, dat is pas echt sportief.
Beste Fiena, waarom is sporten tegenwoordig zo belangrijk?

Beste U,
Ze hebben niets beters te doen.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906