• MAR EN MOON

Mar en Moon zijn twee buurvrouwen die geen tijd hebben om bij elkaar over de vloer te komen. Ze nemen wel de tijd om te mailen over van alles en nog wat.

Roermond, 13 december 2015

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoi Moon,

Soms tref ik mensen die een huis(je) bezitten of huren gedurende de winter in een warm, exotisch oord. Spanje of Zuid-Frankrijk is gewild. Af en toe kiest men zelfs voor een optrekje op Aruba. Ze gaan daar overwinteren. Dat wil zeggen dat ze dus vrieskoude, strakblauwe luchten , storm en regen en een winters sprookje met sneeuw, ontvluchten. Zij prefereren altijd zomer. Lekker warm met een briesje van zee. Palmbomen in plaats van de wind door kale takken. Ze hebben geen gezellige open haard nodig met knappend houtvuur. Wandelingen door een guur landschap waarna de warme chocolade melk met slagroom wacht. Nee, ze zwemmen liever iedere dag in het gemeenschappelijke zwembad van het vakantie-huisjes-park. Heel soms zwemmen ze zelfs in zee. Ze golfen liever in plaats van te schaatsen met de kleinkinderen. Kerst en oud en nieuw in de zomer, voelt niet goed. Maar ja, je moet wat. Met een kerstmuts op je kale hoofd, moet het lukken. Daarbij moet je de hele winter je familie en vrienden missen. Dat is toch gruwelijk?

Zelf ben ik heel blij en tevreden met ons klimaat. Iedere dag is anders. Het wisselen van de seizoenen vind ik prachtig. Er gaat niets boven de lente. Dan zijn de natuur en ik vol verwachting. De zomer is aardig maar de herfst is onovertroffen mooi. De winter zit vol gezellige feestjes, boerenkool met worst en erwtensoep. Daarbij heb je altijd iets om over te praten, het weer! Op plaatsen waar het altijd zomer is, heb je dat niet. Als je daar zegt dat het die dag lekker warm is, kijkt men je verwonderd aan. Het is altíjd lekker warm. Het is maar de vraag wat lekker warm voor iemand betekent. 20 tot 22 graden is voor mij lekker en zeker niet 36 graden.

Persoonlijk zou ik nergens anders willen wonen. Nederland ligt precies in de goede klimaatzone. Niet te warm en niet te koud en nat genoeg om een groen landschap te garanderen. Geen enge dieren, behalve onschuldige spinnetjes en kevertjes. Ik kan zomaar languit in een sappige wei gaan liggen zonder dat agressief ongedierte mij bijt of opeet. Volgens mij woon ik in Luilekkerland.

Moon, waar zou jij het liefste wonen?

Groetjes,
Mar

 


 

Hoi Mar,

Ik vind Nederland ook een heerlijk land, ook met dit klimaat. Maar ik geloof dat jij toch wel een heel erg geromantiseerd beeld hebt van de winter. Dat is nog iets uit je verleden, toen de winters nog guur en koud waren. Schaatsen doen ze nu op het Munsterplein, op een kunstschaatsbaan, met 12 graden boven nul. Glühwein is niet lekker met deze temperaturen en erwtensoep smaakt toch beter nadat je de, te kleine schaatsen hebt uitgedaan, je bevroren handen en voeten gewarmd en de blaren verzorgd hebt... En als je oud bent heb je misschien niet meer zoveel feestjes en als de kinderen ruzie krijgen over bij wie ze dit jaar nu weer de kerst moeten doorbrengen dan is het geen straf om naar een ander land te gaan. Bovendien zal de warmte je oude botten goed doen. Lekker klaverjassen of bingo spelen met je leeftijdsgenoten en gezellig ervaringen over ziektes delen en natuurlijk: over den oorlog.

Als wij in Griekenland zijn zien we altijd wel een leuk huisje te koop staan. Dan begint het fantaseren. Misschien kunnen we hier een klein restaurantje beginnen of een ander winkeltje. Dan gaan we daar een zwembadje laten maken en misschien boven een paar kamers verhuren... Diep in ons hart weten we dat het er waarschijnlijk toch niet van zal komen. Hoe moet dat met ons inkomen, wat als een van ons niet meer kan lopen of ziek wordt? Zit je daar in een land waar je de taal niet spreekt en geen aansluiting bij de oorspronkelijke bevolking vind. We zijn te oud: een boom moet je niet verplaatsen, dat weet iedereen, die gaat dood.

Maar mijn broer heeft onlangs een klein huisje in Zuid Italië gekocht. Hij durft het wel. Het huisje is te klein om nog meer familie in te herbergen, zo slim is hij wel. Mijn zwager heeft zwaar astma en in een warm land heeft hij er bijna geen last van. Hij wil ook per se naar Spanje gaan verhuizen. Dan neemt hij mijn zusje mee en dat wil ik niet. Gelukkig is de wereld een stuk kleiner geworden en kost een ticket naar Barcelona maar 45 euro of zoiets. Ik blijf maar lekker waar ik ben. Dat is het allerbeste. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant van de heuvel...

Groetjes
Moon

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906