• MIJN CLUB

Alleenstaanden Vereniging Limburg

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Marjo van Laar (60) is de voorzitter van AVL. Toch is zij niet alleenstaand. Zij leerde haar man kennen binnen de vereniging en dan mogen allebei de leden lid blijven. Zij zijn de motor en zonder dit stel zou de vereniging allang ter ziele zijn gegaan. Zij regelen alles!

Zijn jullie leden op zoek naar een partner?

Marjo: “Als iemand doelbewust bij ons komt met het idee ’ik moet een partner hebben’, dan werkt dat niet. Veel mensen die al een tijdje alleen zijn door een scheiding of overlijden van hun partner, hebben een tijdje rust nodig. Zij vinden het wel leuk om met andere mensen om te gaan. Om niet alleen thuis te blijven zitten. De leeftijd van de leden is vanaf 45 jaar.”

Welke activiteiten doen jullie?

“Wij wandelen bijvoorbeeld altijd op zondagmiddag. Dat schijnt een moeilijke tijd te zijn om in te vullen. Wij wandelen dan in het bos en veel mensen vinden dat ook eng om alleen te doen. Mensen die jarenlang een partner hebben gehad zijn het gewend om met z’n tweeën te wandelen. Daarnaast kegelen we geregeld. We fietsen ook met aansluitend een picknick. We gaan uit eten en een keer per jaar hebben we een barbecue en we bezoeken ook steden.”

Waar wandelen jullie?

“Dat is heel verschillend. Wij treffen elkaar op het Wilhelminaplein en gaan met onze eigen auto’s naar de plek waar we wandelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de Heldense bossen, de Meinweg, Jammerdal of Stramproyerbroek. Er zijn ook bijna altijd verkorte wandelingen uitgezet van een uur voor de mensen die niet zo goed ter been zijn of een uurtje wandelen wel genoeg vinden.”

Hoe vaak komen jullie bij elkaar?

“De zondag middagwandeling is vaste prik. Behalve als we op zaterdag iets ondernemen dan valt de zondagmiddagwandeling uit. In dat geval spreken leden onderling vaak af om toch op zondag te wandelen maar dan heeft het bestuur niets geregeld. De zondag schijnt een moeilijke tijd te zijn voor alleenstaanden. Met name de vrouwen. Mannen hebben altijd nog hun kroeg of voetballen. Men wil niet altijd de kinderen of familie tot last zijn. ”

Wordt er wel eens een paar gevormd?

“Als dat voorkomt is dat prima. Als dat binnen de vereniging is mogen de leden allebei lid blijven. Als iemand een partner vindt buiten de vereniging mag het lid ook in de vereniging blijven maar de partner niet.”

Vertel iets over de oprichting?

“Zeventien jaar geleden hebben vijf mensen de vereniging opgericht. Vier mannen en ik zelf. Ik werd toen voorzitter. Drie mannen zijn niet meer in de club maar Gerard de Vries is penningmeester en op dit moment ook nog secretaris. Gerard en ik zijn nu zestien jaar getrouwd. We waren allebei alleenstaand toen de vereniging opgericht werd. Toen wij trouwden hebben we gevraagd of we lid konden blijven en alle leden (44) wilden unaniem dat we bleven. Er zijn meer leden die een partner gevonden hebben. Er is een stel dat samenwoont en anderen wonen niet samen maar zijn wel een stel. Maar in de meeste gevallen stoppen de mensen met de vereniging als ze niet meer alleenstaand zijn.”

Hebben jullie genoeg leden?

“Op dit moment hebben we 40 leden, meestal uit Roermond en omgeving. Nieuwe leden zijn altijd welkom.

De contributie bedraagt vijf euro per maand en voor speciale activiteiten komt daar een klein bedrag bij afhankelijk van de activiteit.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906