• MIJN CLUB

Jacqueline Heijnders

De gezelligheid vind ik het leukste aan het koor.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jacqueline Heijnders (46) is ruim 13 jaar lid van de Koninklijke Zang- en Muziek Vereniging. Ze ontbreekt zelden of nooit bij de repetities. Ze kan zingen... maar zit het in de genen?

Vertel iets over het koor?

“Wij repeteren iedere donderdagavond in De Ster in Maasniel. Er zijn tussen 50 en 60 koorleden. Het is een gemengd koor. De leeftijd ligt tussen 20 en 80 jaar, dus eigenlijk alle leeftijden. De jongere mensen zijn wel in de minderheid.” 

Hoe kwam jij bij het koor?

“Ik heb altijd van muziek gehouden. Ik dacht eigenlijk dat ik niet kon zingen. Mijn vader zei op een goeie dag: ‘jij gaat bij een koor!’. Mijn vader was bij het Roermonds Mannenkoor en bij het Oratoriumkoor en mijn moeder zong ook bij het Oratoriumkoor. Dus ik heb het van geen vreemde! Mijn twee broers zijn niet muzikaal. René heeft ooit blokfluit gespeeld en korte tijd piano. Loek heeft nooit iets met muziek gedaan.”

Was je meteen welkom bij het koor?

“Mijn vader kende de toenmalige voorzitter en hij zei dat ik maar eens naar de repetitie moest komen. Vanaf de allereerste keer vond ik het leuk. Na een paar keer moest ik voorzingen. Dat was wel spannend. Ik ben nu eerste sopraan, dan zing je heel hoog, ik ben begonnen als tweede sopraan. Ik voel me daar erg thuis.”

Welk repertoire zingen jullie?

“Van alles, musicals, kerkmuziek, in deze tijd zingen we kerstliederen. We zingen geregeld tijdens kerkdiensten. Twee weken geleden nog in de Minderbroederskerk. Daar gaven we een kerstconcert. De kerk zat vol. Ik zing het liefste musicals. Daar word ik vrolijk van. Ik oefen nooit thuis en samen zingen met mijn moeder kan niet meer. Zij heeft stemproblemen. Ik kan wel goed praten met mijn moeder over zingen en het koor.”

Heb je nog meer hobby’s?

“Ik ga twee keer per week zwemmen en ik lees heel graag. Drie middagen per week doe ik vrijwilligerswerk bij bejaarden die naar de dagbesteding komen in Sint Odiliënberg. Ik schenk koffie en thee, doe spelletjes met de mensen en soms zingen we samen. Ik werk een aantal uren per week in het magazijn bij een bedrijf in verpakkingen.”

Wat heeft het zingen jou gebracht?

“Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven. De optredens zijn heel fijn. Als mensen applaudisseren geeft dat een goed gevoel. Dat we het goed hebben gedaan. We treden op in de Oranjerie en ook in diverse dorpen en zelfs in Weert. We worden gemiddeld een keer per maand uitgenodigd om ergens te komen zingen. Onze dirigent is Dion Ritten.”

Worden er ook nog andere activiteiten georganiseerd?

“Ja, we maken geregeld reisjes. Binnenkort gaan we twee dagen naar Duitsland. Daar treden we ook op. Ik heb een goede vriendin bij het koor gevonden. Na het zingen blijven veel leden nog wat drinken voor de gezelligheid. Ik ben daar één van!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906