• MIJN CLUB

Stichting OOR

Het is net een grote familie.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Annelies Rijvers (61) aanspreekpunt/coördinator en Geert Maassen (61) gast vertellen enthousiast over deze huiskamer van Roermond. Wat maakt OOR zo bijzonder?

Welke taken hebben vrijwilligers?

Annelies: “We hebben op dit moment twintig vrijwilligers. Ik heb de functie van regelaar. Goede nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Zij vervullen de functie van gastheer/vrouw. We hebben gemiddeld 15 tot 30 gasten.”

Voor wie is OOR bedoeld?

Annelies: “OOR is voor alle mensen die een stukje gezelligheid zoeken, mensen die gezelschap zoeken, krijgen bij ons een warm onthaal door de vrijwilligers en de andere gasten. Wij bieden ontspanning die tevens betaalbaar is. De naam zegt het eigenlijk al: naast gezelligheid bieden wij een luisterend oor.”

Welke activiteiten worden aangeboden?

Annelies: “Wij zijn iedere dag open behalve op zaterdag, vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur. Op zondagen hebben we een uitgebreide brunch van 12.00 tot 13.00 uur voor één euro. Bij ons kun je een potje kaarten en er zijn ook allerlei andere bordspellen aanwezig. De krant ligt er maar niets hoeft. Iedere eerste dinsdag van de maand hebben we Bingo. Ik hoop dat nog meer mensen over de drempel stappen en ons bezoeken. We vieren Sinterklaas en Kerst. We staan dit jaar weer op de Sjommelmert met een kraam. Daarvoor hebben de vrijwilligers en buitenstaanders (sponsors) het hele jaar spullen verzameld voor de verkoop. Vorig jaar hebben we daarmee 1400 euro opgehaald. Dit geld gebruiken we om activiteiten voor de gasten te organiseren.” 

Hoe heb jij OOR gevonden?

Geert: “Ik ben ongeveer zes jaar geleden bij OOR terechtgekomen vanwege een vriend die dakloos werd en hij wilde zijn dag goed doorkomen. Ik ben blijven hangen en ik vind het gewéldig. Behalve de twee dagen dat ik bij De Pappelhof vrijwilligerswerk doe, kom ik iedere dag bij OOR. Ik ben afgekeurd voor werk en ik moet mijn dag invulling geven. Ik kan niet iedere dag naar het café, daar heb ik geen geld voor en ik wil dat ook niet. Bij OOR kan ik praten met de andere gasten en een kop koffie kost een kwartje, een sateetje kost een euro, een kop soep 80 cent. Voor een tientje kan ik bij OOR de hele week vertoeven. Maar veel belangrijker is dat ik met gezellige mensen aan tafel kan zitten die hebben allemaal iets interessants te vertellen hebben. Je leert de vaste gasten goed kennen en het kan uitgroeien tot vriendschap. Het zijn echt niet allemaal straatarme mensen die bij OOR komen maar gewoon mensen die op een betaalbare manier gezelschap zoeken. In de loop van de jaren is het steeds leuker geworden.”

Welke activiteiten spreken jou aan?

Geert: “Iedere dondermiddag hebben we knutselmiddag. Met een man of tien zitten we om de tafel bijvoorbeeld porselein beschilderen, doosjes beplakken, dat soort dingen. Voor de materialen betalen we een euro.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906