Beste Fiena,
Slechte friet zijn de hel en met goede friet waan je je in de hemel. Die hemel is ver te zoeken. Waarom serveren restaurants en zelfs friettenten zo’n erbarmelijke friet? Je zou zeggen dat friettenten die gespecialiseerd zijn in het friet bakken, zich verdiepen in het maken van de ultieme friet. Niets is minder waar. Na vele jaren van diepgaand onderzoek naar de juiste manier om friet te bereiden, kan ik u het perfecte recept verraden. Ik heb nog getwijfeld of ik het recept geheim moet houden. Na rijp beraad, ga ik voor openheid in de hoop dat ik de perfecte friet ooit ergens kan bestellen.
Het recept:
Voorwaarde is het gebruik van het juiste vet, namelijk gewoon ossewit. Het vet zéér geregeld vervangen. Het gebruik van de juiste frietaardappelen is een tweede voorwaarde. De aardappelen mogen geen groene of blauwe plekken vertonen. Ze moeten stuk voor stuk de juiste omvang hebben. Nooit te kleine aardappelen gebruiken, kleine frietjes zijn eerder gaar, verbranden en verpesten het vet.
De aardappelen met de hand schillen. De dikte van de friet dient 13 mm zijn. Een frietsnijapparaat dat op 13 mm snijdt, is alleen in België te koop. Kosten 400 euro. Te dunne, te kleine frietjes verwijderen. De friet mag niet met water in aanraking komen.
Voorbakken in vet van 142 graden gedurende 6 minuten. Het vet mag niet bruisen, de friet wordt eigenlijk niet voorgebakken maar in vet voorgekookt. Daarna uit het vet halen en koud laten worden. Geregeld opschudden, de friet mag niet aan elkaar plakken.
Afbakken in vet van 185 graden gedurende twee tot drie minuten. Uit laten lekken op keukenpapier. Bestrooien met een mengsel van één deel peper, twee delen van een verkruimeld maggieblokje en drie delen zout.
Serveren.
Inderdaad, het is veel werk maar dan heb je wel drie sterren friet. In België bestaan enkele frietkotten die een 10 verdienen. De klanten staan er ruim een uur voor in de rij. Waar is de man of vrouw die het avontuur van een eigen frietrestaurant op hoog niveau aandurft?
De mayonaise dient vanzelfsprekend zelf gemaakt te zijn evenals de snacks. Het risico is dat jonge potentiële klanten gewend zijn aan friet zonder smaak of kraak. Dat hun smaakpapillen verpest zijn en ze friet van hoog niveau niet op hun waarde kunnen schatten. Het is natuurlijk altijd mogelijk om gewoon thuis dit ultieme recept te bereiden. Het wordt een maaltijd van intens genieten met liefst een uitgelezen gezelschap die dit waardeert.
Beste L,
Wat kost nou zo’n portie friet mét?