Fiena

Uit het leven gegrepen. Niets menselijks is Fiena vreemd. Problemen, dilemma’s of levensvragen? Fiena probeert je aan het denken te zetten. Je kunt met het antwoord iets doen of naast je neerleggen. Het is soms verrassend en soms niet wat je wilt horen. Maar wel altijd eerlijk.
Ik hou niet van mijn naam
Door
Fiena
3 juni, 2004

B.v.W. uit O. vraagt:

Ik zit met een probleem. Ik hou niet van mijn naam. Eigenlijk van mijn koosnaam, die is Beppie. Mijn eigenlijke naam is Barbara. Ik wil niet Bep of Beppie heten. Zo voel ik me niet. Ik heb nooit van die naam gehouden. Maar ik word wel door iedereen zo genoemd. Op mijn geboortekaartje staat Barbara. Mijn vader is mij Beppie gaan noemen en zo is het gekomen. Nu wil ik dat iedereen mij Barbara gaat noemen. Maar dat wil maar niet lukken. Fiena hoe hang ik het in het garen zodat iedereen mij bij mijn echte naam gaat noemen?

Beste Barbara, Je ziet het is al gelukt. Ik noem je gewoon Barbara. Dus iedereen die je vanaf nu leert kennen, weten alleen je nieuwe (echte) naam. Dat is een begin. Verder moet je heel streng zijn en steeds mensen verbeteren. Dat is niet leuk! Maak er een spelletje van. Steeds als je man, je moeder of een goede vriendin je Beppie noemt , moeten ze een euro in de pot doen. Dat helpt!

Toen ik op de middelbare school zat was het ‘in’ om je een nieuwe naam aan te meten. De meest exotische namen kwamen voorbij en je wist dan niet dat ze het gewoon over je buurmeisje Miesje hadden. Dat was plotseling Marie-Louise geworden. Rinie werd Katja en Hetty werd Henriëtte. Dat was even wennen. Vooral voor de persoon in kwestie! Meestal duurde de naamsverandering niet lang en Marie-Louise werd weer gewoon Miesje. Tegenwoordig krijgen kinderen bij de geboorte al,een exotische naam. Nóg exotischer kan bijna niet. Soms is het zo dat je naam niet bij je past. Dat is dan net zoiets als dat je geslacht niet bij je past. Je bent bijvoorbeeld een meisje maar diep van binnen voel je je een jongetje. Dat is lastig en verdrietig. Maar ook daar is tegenwoordig iets aan te doen. Is het zo dat je je heel diep van binnen geen Miesje voelt maar een echte Marie-Louise, doe er dan wat aan en hou stijf en strak vol dat je niet Miesje bent en luister er ook niet naar. Vervelender is als je je achternaam vreselijk vindt. Het kan zijn omdat het een rare achternaam is, zoiets als Naaktgeboren. Maar het kan ook zijn dat je achternaam niet goed bekend staat vanuit een grijs verleden. De vraag is hoe ga je daar meer om. Als je moeite hebt om je achternaam te noemen en ook denkt aangekeken te worden op je achternaam is dat een last die je meedraagt. Maar ook daar is iets aan te doen. Je kunt hem bij de wet laten veranderen. Misschien voelt dat als verraad tegenover je familie. Draag dan je naam als een geuzennaam! Een andere mogelijkheid is om te trouwen en de naam van je echtgenote of echtgenoot aan te nemen.

Sterkte Barbara en denk er aan: Nomen est omen.

Deel dit artikel