Fiena

Uit het leven gegrepen. Niets menselijks is Fiena vreemd. Problemen, dilemma’s of levensvragen? Fiena probeert je aan het denken te zetten. Je kunt met het antwoord iets doen of naast je neerleggen. Het is soms verrassend en soms niet wat je wilt horen. Maar wel altijd eerlijk.
Zondigen
Door
Fiena
12 november, 2007

Beste Fiena,,

Vroeger leek alles beter. Natuurlijk is dat niet zo. Maar sommige dingen toch wel. Ik kan me herinneren dat ik vaak kookte voor vrienden en familie. Niemand zeurde ooit over gezond eten en vooral niet over ‘light’ eten. Vet is nu een doodzonde. Zout is ook al uit den boze. Echte boter is ten strengste verboden. Heerlijk uitgebakken spek is verbannen uit de keuken. Room in soep en saus? No way.. Een flinke dot slagroom op je toetje? Vergeet het maar. Een vetrandje aan het vlees wordt nauwkeurig afgesneden en weggegooid. Zelfs de kat is op dieet. Ik vind het tegenwoordig moeilijk om echt lekker te koken.

Niemand maakt mij wijs dat gezond eten net zo lekker is als ‘ongezond’ eten. De volle smaak, de nasmaak in je mond, de bite. Het is er niet meer echt. Natuurlijk doe ik er ook aan mee. Ik zal wel moeten. Ik maak me alleen niet zelf wijs dat de light producten net zo lekker zijn. Ik denk dat we er mee moeten leven. Alles went. Maar je moet niet bij je oma gaan dineren. Dan opeens weet je het weer. Zó hoort soep te smaken. Getrokken van soepvlees en niet van een bouillonblokje. De heerlijke witte boterham met volvette kaas en roomboter ( ook wel gooi bøtter genoemd) Daar gaat toch niets boven?

De feesten van vroeger (twintig jaar geleden) zagen er ook heel anders uit qua hapjes. Toen maakte ik lange tafels vol ‘food’. Na het feest was daar niet veel meer van over. Heerlijke Duitse worsten met mosterd, Franse kazen, salades, gevulde eieren en tomaten met garnalen. Alles bereidt met echte mayonaise. Niemand trok zijn neus op of had bezwaren. Nee, dankbaar ontfermden mijn gasten zich over het voedsel dat met zoveel liefde was klaargemaakt. Moet je nu mee aankomen. Men wil weten welke ingrediënten zijn gebruikt want de helft van de mensheid heeft een allergie. Een allergie tegen spullen waar ik nooit van gehoord heb. Daarnaast ‘zondigt’ men op een avond door één heerlijk hapje tot zich te nemen. Oké, twee dan. Niemand schept zijn bordje vol met alle lekkers van de feestelijke spullen die op tafel staan uitgestald. Geen mens neemt meerdere keren een portie. Na het feest is het alsof het feest nog moet beginnen! Zoveel eten is er over. Ik heb me inmiddels aangepast. Ik maak magere hapjes zonder kleurstoffen, met halvanaise of yogurtnaise, ik gebruik gezonde ‘boter’ van planten gemaakt, nepslagroom en zet zoutjes zonder vet op tafel. Daarbij maak ik een tiende van de hoeveelheid van vroeger en heb ik nog steeds over. De day after hebben we weer feest. Al dat lekkers moet toch op, ook het aangebroken vat bier. Dat is eigenlijk hetzelfde gebleven. Bier blijft gewoon bier.

Beste L.

Het alternatief is iedere dag sporten. U moet dus kiezen tussen twee kwaden!

Deel dit artikel

Lees volgende Fiena
Rimpels
Lees volgende artikel
Waaruit bestaat uw ontbijt?