Willemien Backus-Tagage (60) zet zich in voor het Astmafonds. Zij weet uit eigen ervaring hoeveel impact de ziekte heeft op het dagelijks leven, het gezinsleven en de relatie.
Wat heeft u persoonlijk met het Astmafonds?
Willemien: “Ik ben zelf astmapatiënt. Eigenlijk alle vrijwilligers bij het Astmafonds hebben astma of COPD of een andere longziekte. Als je er zelf last van hebt, spreekt een patiëntenvereniging je vanzelf aan. Ik heb vanaf mijn 15 de last van astma. Toen kreeg ik er echt mee te maken omdat ik medicatie kreeg. De voornaamste klacht was en is benauwdheid. Ik heb een erfelijke vorm van astma.”
Werd de ziekte bij jou snel erkend en herkend?
“Mijn vader had ook astma. Op een gegeven moment merkte ik als ik naar mijn werk fietste, ik halverwege moest stoppen omdat ik buiten adem was. Dat herkende ik van mijn vader. Dus ik dacht al snel dat het wel astma zou zijn. Ik heb de meeste last van sigarettenrook, mist, temperatuursverschillen, parfum, after-shave en honden. Maar ik heb altijd zelf een hond gehad en ik merkte eigenlijk dat er geen verschil in benauwdheid was dan toen dat ik geen hond had. Ik ben allergisch voor de huisstofmijt en pollen .
Hoe groot is de invloed van de ziekte op uw dagelijks leven?
“Ik moet zorgen dat ik mijn medicijnen altijd neem en mijn energie goed verdeel over de dag. Als ik ’s middags iets wil ondernemen, moet ik de morgen rustiger aan doen. Als ik ’s avonds ook nog iets wil doen, moet ik daar wel rekening mee houden. Ik ben beperkt door dat ik minder energie heb. Het komt ook voor dat ik een astma-aanval heb. Bijvoorbeeld door sigarettenrook. In dat geval krijg ik het heel benauwd. Maar het is heel verschillend per patiënt waar iemand last van kan hebben.”
Waarom bent u lid geworden van het Astmafonds?
“In 1993 ben ik lid geworden. De aanleiding was eigenlijk dat ik vaak verhuisd ben en in diverse landen gewoond heb. In Duitsland was ik onder behandeling van een professor en ik sportte veel. Vooral zwemmen. Terug in Nederland op controle bij de huisarts zag ik een affiche hangen van het Astmafonds over bewegen. Ik ben toen bij de sportgroep gegaan. Op dit moment ben ik vrijwilliger voor Limburg. Er zijn maar heel weinig vrijwilligers. In Noord- en Midden Limburg zijn we maar met z’n vieren! Dus wij kunnen daardoor te weinig activiteiten ontplooien, ook omdat we beperkt zijn in onze energie.”
Welke activiteiten zijn er?
“Ik doe veel met beweeggroepen. Een keer per jaar organiseren we een lunch voor COPD- en Astmapatiënten . De belangrijkste longziekten die onder COPD vallen zijn chronisch bronchitis en longemfyseem . Afgelopen jaar hadden we het item: ‘Het Astmafonds op bezoek bij...’ In november zijn we in twee ziekenhuizen geweest. In Roermond en in Weert. We hebben mensen die op dat moment in het ziekenhuis lagen op de longafdeling, een fruitmandje aan geboden. Daarnaast wordt er op Hornerheide een jaarlijkse sportdag georganiseerd. Het Astmafonds neemt daar altijd aan deel. We nemen ook deel aan symposia. Onlangs nog in Reuver in samenwerking met de Hart- en Vaat Patiëntenvereniging , Diabetes patiënten en Cohesie Cure en Care BV .Op die manier bereiken we een grotere groep mensen en de kosten worden verdeeld over verschillende verenigingen.”
Wat wil het Astmafonds bereiken?
“Het Astmafonds zet zich bijvoorbeeld in voor ‘schone scholen’ omdat stof en ongezonde lucht kan leiden tot astma. Fijnstof is ook een grote boosdoener.
Het Astmafonds is op zoek naar vrijwilligers met verschillende talenten. Bijvoorbeeld het goed kunnen organiseren van activiteiten of ontmoetingen met lotgenoten. Ook mensen die goed kunnen overbrengen hoe het is om patiënt te zijn. Op die manier help je andere patiënten op weg of gaat in gesprek met beleidsmakers over betere zorg. Ook collectanten zijn heel erg welkom. Het Astmafonds is in heel Nederland actief.