Irene Sampers-Aarts (27) en Rob Ponsen (53) zijn al jaren vrijwilliger bij deze club voor mensen met een verstandelijke beperking. Als zij over ‘hun’ club praten gaan hun ogen glinsteren van enthousiasme. Want het is zó gezellig!
Hoe is de club ontstaan??
Rob: “Deze club bestaat al meer dan 25 jaar. Vorig jaar hebben we dan ook een groot feest gehad. Sommige deelnemers zijn ook al van vanaf het begin bij de Donderdagavond club. De broeders van Kapel in het Zand hebben de club opgericht. Toen heette het De Avondschool. Een aantal vrijwilligers hebben het stokje overgenomen van de broeders en toen zijn het activiteiten geworden. Gewoon leuke dingen doen samen met de clubleden.”
Hoe gaat een en ander in z’n werk?
Irene: “Ons thuishonk is op De Pappelhof, daar huren we een ruimte. Daar komen we op donderdagavond bij el;kaar en drinken eerst een kopje koffie. We kijken wat op de planning staat en dat gaan we doen. Ieder seizoen komen de vrijwilligers bij elkaar en dan maken we een plan voor de activiteiten. Op die manier weten de deelnemers ook wat we gaan doen.”
Irene: “De deelnemers betalen iedere week contributie en daar betalen we de activiteiten van.”
Welke activiteiten ondernemen jullie?
Rob: “ Komende donderdag gaan we bowlen, vorige week hebben we vogelhuisjes gemaakt. We gaan soms kienen of doen karaoke. Een keer per jaar gaan we op reis met de bus, bijvoorbeeld naar een dierentuin of een pretpark. “
Irene: “We houden een keer per jaar een grote barbecue. We koken met professionele koks en daarna samen eten is een echte topper. Iedereen mag ideeën inbrengen, uiteraard ook de deelnemers.”
Wie zijn de deelnemers?
Rob: “We hebben meer dan 30 deelnemers van heel uiteenlopend niveau. Er is een deelnemer die met zijn eigen auto komt maar ook deelnemers die niet kunnen praten. Het zijn mannen en vrouwen en de leeftijd is tussen de twintig en zestig jaar. Sommige mensen zijn slecht ter been. Het is een uitdaging om voor iedereen iets te bedenken dat ze aan kunnen maar ook leuk om te zien hoe iedereen elkaar helpt en op zijn manier geniet.”
Waarom hebben jullie gekozen voor dit vrijwilligerswerk?
Irene: “Ik ben er bij gekomen via de moeder van mijn man. Alle begeleiders zijn vrijwilligers. Deze vrijwilligers krijgen weer begeleiding vanuit de stichting GJVW. Ik heb stage gelopen voor mijn studie op Pepijn. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu al acht jaar. Ik ben er natuurlijk voor deze mensen maar ook voor mijn eigen plezier. “
Rob: “Een heel ander verhaal. Ik ben 10 jaar geleden ziek geworden en afgekeurd. Maar een jaar of zes geleden wilde ik toch weer iets betekenen voor mensen. Ik ben via de Vrijwilligerscentrale (tel: 0475-318051) bij deze club gekomen. “
Wat brengt het de vrijwilligers?
Rob: “Los er van dat je andere mensen een plezier doet, brengt het de vrijwilliger ook veel plezier. Het is een heel hechte groep. We lachen wat af hoor!”
Irene: Omdat we zoveel deelnemers hebben, kunnen we nog wel meer vrijwilligers gebruiken. We zijn nu met negen vrijwilligers, mannen en vrouwen en ook een echtpaar. Zij wisselen elkaar af. Ze passen om de beurt op hun kinderen en helpen om de beurt bij de club. Een prachtige oplossing. Belangrijk is dat de vrijwilliger het leuk vindt om met mensen met een beperking om te gaan, hij of zij moet (bijna) iedere donderdagavond beschikbaar zijn. “
Doen de vrijwilligers ook nog iets samen?
Irene: “Ieder jaar maken we een reisje met overnachting. Dit jaar was dat naar Maastricht. We hebben geslapen in een Jeugdherberg.”
Rob: “Van slapen is niet veel gekomen. Toen we bij de Herberg kwamen werd het al licht. Wij hopen dat volgende keer meer vrijwilligers van de partij zijn.”
Irene: “De club kan echt wel vier of vijf nieuwe vrijwilligers gebruiken.